Blogg

Miljövänlig klassresa

Att resa miljövänligt är en viktig princip för många och det gäller inte bara arbetsresor. Här får ni lära er mer om hur ni kan planera en klimatsmart skolresa och hur ni kan tjäna pengar till klassen så att ni har råd att åka.

Tänk lokalt

Det finns appar och sajter som räknar ut hur mycket klimatpåverkan en resa har, men egentligen vet man väl det ändå, att det är bättre att cykla än att åka bil, och bättre att ta tåget än flyget. Allra bäst är att hålla sig i närområdet. En kort resa är en miljövänlig resa. Det betyder inte att ni måste campa på skolgården, men ni behöver inte heller åka på klassresa till Sydeuropa. Det finns garanterat platser betydligt närmare som ni inte besökt ihop med klassen.

Alla ska med

Oavsett vart ni åker på klassresa är det viktigt att alla kommer till tals under planeringen, att ingen känner sig överkörd och att alla är okej med utformningen av resan. Det är kanske särskilt viktigt ifall ni åker på en mindre bekväm skolresa. Alla kan lära sig att leva med lyx, men att tälta i regnväder kräver engagemang. Se till att ha en backup-plan om vädret är emot er. Att tälta och grilla i skogen, cykla eller paddla är jättetrevligt i sol och värme, men inte lika lyckat i regn och snålblåst.

Reskassa

Det bästa med miljövänliga skolresor är att de ofta också blir ekonomiska skolresor, men har ni ändå behov av att tjäna pengar till klassresan gör ni det enklast ihop med DelikatessKungen. Då säljer ni populära delikatesser som belgiska chokladpraliner, kryddig salami och goda ostar i form av cheddar och parmesan. Till er hjälp har ni DelikatessKungens samlade erfarenheter sedan 1992, företagets app som håller ordning på er försäljning, marknadsföringsmaterial och mycket annat. Sälj till företag eller privatpersoner på er hemort. Varje elev får dessutom en egen webbshop så att ni enkelt kan sälja vart som helst över nätet.

Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem de sålda varorna och till sist levererar ni dem till kunderna och tar betalt. Ni lägger inte ut några egna pengar, tar inga ekonomiska risker och försäljningen är provisionsbaserad, så resultatet hänger helt på er själva. Genom åren har vi hjälpt tusentals skolklasser, föreningar och idrottslag att finansiera sina resor och nu hoppas vi få hjälpa er på samma sätt.

Stockholm Football Cup

Vill ert fotbollslag spela en cup i sommar borde ni överväga Stockholm Fotball Cup, en fotbollscup för både tjejer och killar och som spelas i Stockholm i slutet av juni. Här kommer allt ni behöver veta, inklusive hur ni ska få råd med cupresan. Ni kan nämligen tjäna pengar till laget genom att sälja DelikatessKungens populära produkter.

Cupen i sammandrag

Stockholm Football Cup arrangeras av Enskede IK och spelas under en långhelg i juni på tretton idrottsplatser runt om i Stockholm. Den är öppen för pojkar och flickor på 8-19 år. De två yngsta klasserna spelar 5-mannafotboll, de fem äldsta fulla elvamanna, åldersgrupperna däremellan har 7 eller 9 spelare på planen. Även speltiden ökar med åren. 2 x 15 minuter för de yngsta, 2 x 20 minuter för de lite äldre och 2 x 25 minuter för de äldsta. Ni kan välja mellan boende på hotell och på skolor där också maten serveras. Arrangören gör vad de kan för att just ert boende ska ligga i närheten av de fotbollsplaner där ni spelar era matcher. Det är inte meningen att ni ska behöva åka och kors och tvärs genom huvudstaden, även om det är smidigt med buss och tunnelbana.

Träna på plats

En rolig grej med Stockholm Football Cup är att ni kan kombinera den med ett träningsläger. Cupen spelas ju mitt i sommaren och genom att åka dit en eller två dagar innan cupen startar kan ni träna på plats. Träningsläger är normalt dyra, men när ni ändå ska till Stockholm blir det ett fotbollsläger utan extra reskostnad, även om mat och boende såklart kostar mer än om ni nöjer er med cupen. Kommer ni redan på tisdagen hinner ni som mest klämma in fyra träningspass.

Pengar till lagkassan

Vill ni tjäna pengar till föreningen för att ha råd att med cup och ett eventuellt träningsläger i Stockholm startar ni enkelt ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Ni säljer salami, olivolja och andra delikatesser mot provision. Ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till klubbkassan. Sälj till företag och privatpersoner, där ni bor och på nätet. Läs våra bästa säljtips om ni vill ha inspiration, men idrottslag och skolklasser som testat att sälja ihop med DelikatessKungen har upptäckt att delikatesserna praktiskt taget säljer sig själva. 98,7 procent av grupperna kan tänka sig att sälja delikatesser igen. Många gör också det.

Skolresa på Kinnekulle

Kinnekulle är ett berg vid Vänerns sydöstra strand, men man skulle också kunna säga att Kinnekulle är ett naturområde eller en hel värld full av sevärdheter och upplevelser. Det är därför en plats man vill ha några dagar på sig att utforska, t ex under en klassresa eller en utflykt med idrottsklubben. Här följer information om Kinnekulle, vad ni kan göra där och hur ni kan tjäna pengar till en klassresa dit.

Kinnekulles natur

Miljön på och runt Kinnekulle är grunden för områdets popularitet. Den kalkrika berggrunden har gett Kinnekulle en unik flora och fauna. Detta har i sin tur resulterat i hela arton naturreservat inom ett relativt litet område. Det är ingen slump att Kinnekulle kallas för det blommande berget. Här finns ängar fyllda av ramslök och murgröna, men också rester efter en kalk- och cementindustri.

Att göra på Kinnekulle

Det finns många fina vandringsleder i området, bl a Kinnekulleleden. Vandring är bra motion och ett trevligt sätt att göra sig bekant med omgivningarna, så det är bara att välja en sträcka som känns lagom jobbig. Hyr ni cyklar kommer ni ännu längre och väljer ni att bo på Kollängens vandrarhem kan ni boka ett paket där cykelhyra ingår vid sidan av kost och logi. Stora stenbrottet på Kinnekulle kallas för ”Lilla Grand Canyon”. Riktigt så storslaget är det kanske inte, men väl värt ett besök. Läckö Slott är en annan sevärdhet ni bör ta med i schemat. Utöver det finns Falkängens hantverksby, en skulpturpark och mycket annat.

Har vi glömt något?

Javisst ja, det behövs ju pengar också. Innan ni planerar resan kan det vara klokt att se över klasskassan eller klubbkassan och vid behov tjäna pengar till klassen eller samla pengar till laget genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Företaget står för delikatesserna, ni säljer dem och ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till resan eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad. Ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen, var och hur ni ska sälja, ni behöver inte lägga ut några egna pengar och DelikatessKungens smarta app håller reda på försäljningen åt er. Genom åren har tusentals skolklasser och föreningar sålt delikatesser för att finansiera klassresor, träningsläger och andra typer av resor. En del grupper har tjänat stora pengar och många har blivit så nöjda att de återkommit för ett nytt försäljningssamarbete. Testa själva!

Örebrocupen innebandy

Örebrocupen är en välorganiserad och trevlig innebandyturnering som spelas varje år under en fullspäckad helg. Här följer information om cupen och om hur ert lag kan tjäna pengar till cupresan.

Allt om cupen

Cupen som funnits i hela 30 år är öppen för flickor och pojkar på 10-17 år. Den spelas i ett tjugotal idrottshallar i Örebro, Kumla och Lindesberg. Alla matcher spelas i 2 x 15 minuter, först gruppspel, därefter slutspel. Lagen kan själva välja om de vill bo på en skola eller på hotell. Mat serveras på den skola eller det hotell man bor på, från middag på fredag till lunch på söndag, specialkost för vegetarianer och allergiker går att ordna om man säger till i förväg.

Mer om Örebro

Hur roligt det än är att spela innebandy kan det vara kul att göra något annat med laget under cupresan. I Örebro finns t ex äventyrsbadet Lost City och bowlinghallen Classic Bowl där ni kan välja mellan bowling, arkadspel och shuffleboard. Till Örebro åker ni enklast tåg eller buss, eller egna bilar längs E18 eller E20.

Betala cupresan

Då återstår finansieringen. Varje lag betalar en anmälningsavgift, och så tillkommer kostnader för kost och logi, och även om ni väljer att sova på golvet i en skolsal så blir det en slant. Bor ni inte i området kommer även resan att kosta, och det vore trist att behöva hoppa över Örebrocupen av ekonomiska skäl.

Ingen fara, ni kan enkelt tjäna pengar till föreningen genom att sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen. Det har tusentals idrottsföreningar, klubblag och skolklasser gjort innan er. Företaget håller med delikatesser, som kryddiga salamikorvar, fantastiska chokladpraliner och lagrad cheddarost, för att nämna några. Ni säljer dem på hemmaplan, till grannar, vänner och lokala företag, och så får varje säljare en egen webbshop så att ni kan sälja på distans också.

Ersättningen är provisionsbaserad, så ju bättre ni säljer desto mer pengar blir det till klubbkassan. De grupper som lyckats allra bäst med sitt försäljningssamarbete har tjänat tiotusentals kronor på kort tid. Det här upplägget innebär också att ni kan välja arbetstakten helt fritt. Sälj hårt och snabbt eller ta det lugnt och gå på känslan, det är upp till er. Glöm inte att det ska vara kul att sälja också! Läs våra bästa säljtips om ni vill ha inspiration.

Klassresa till Malmö

Malmö, landets tredje största stad och Sveriges främsta utpost mot kontinenten, är ett populärt mål för klassresor. Läs mer om vad ni kan göra där och hur ni kan tjäna pengar till klassen för att åka dit.

Aktiviteter i Malmö

Malmö är en lättmanövrerad stad där ni kommer långt genom att gå eller hyra cyklar. Annars åker ni enkelt och billigt med Skånetrafiken. Väl i Malmö finns mycket att göra. Laserdome Malmö är numera världens största Prison Island! Det vill ni inte missa, besök dem på Drottninggatan mitt i Malmö. Ett lite mer udda, men intressant tips är att besöka Limhamns kalkbrott.

Ett stenkast till Danmark

Sedan ska man inte glömma bort närheten till Danmark. Köpenhamn ligger bara en halvtimme från Malmö med tåg, så under en skolresa till Malmö kan ni välja att spendera en eller flera dagar i Danmarks huvudstad.

Tjäna pengar till klasskassan

Allra flest möjligheter får ni genom att först tjäna pengar till klasresan, eller att tjäna pengar till laget, om ni är en idrottsklubb ute på tur. Ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen är ett enkelt sätt att fylla på klasskassan eller klubbkassan. Många grupper kan vittna om hur de på kort tid tjänat stora pengar på ett kul sätt. Delikatesserna det gäller är lagrade ostar, kryddig salami och handgjorda chokladpraliner mm.

Först tar ni upp beställningar på delikatesserna. Det gör ni genom att knacka dörr i bostadsområden eller kontakta företag på er hemort, som i sin tur kan använda delikatesserna som gåva till kunder, leverantörer eller anställda, samtidigt som de hjälper en lokal skolklass eller idrottsförening. Ni kan också sälja på nätet, i sociala medier och egna kanaler. Varje säljare får en egen webbshop med en adress att sprida till släkt och vänner. När marknaden är färdigbearbetad får ni hem alla delikatesser ni sålt. Ni levererar dem till kunderna som betalar vid leverans. På det sättet slipper ni riskera att sitta kvar med ett osålt lager och varken ni eller kunderna behöver lägga ut pengar i förväg.

Så det är bara att böja planera resan. Om ni är osäkra på ifall just Malmö är det perfekta resmålet för en klassresa kan ni läsa andra förslag på vart man kan åka på klassresa. Det viktiga är kanske inte ens vart man åker utan att man gör det. En skolresa blir ett kul projekt och samtidigt ett minne för livet.

Billigt studentfirande

Det har blivit allt dyrare att ta studenten. Eleverna känner att de vill passa på. Samtidigt finns det gränser för hur mycket pengar man kan lägga på studenten. Här kommer förslag på hur ni kan göra ett billigare studentfirande utan att snåla bort det festliga, och avslutningsvis ett tips på hur ni kan tjäna pengar till studenten.

Jämför priser

Det är klart att man vill unna sig fest när man tar studenten. Det är studentmottagning, kläder, studentskivor och kanske en kryssning ihop med studentkompisarna innan alla försvinner åt olika håll. Många utgifter där var och en kanske inte är jättestor blir jättedyrt sammanlagt.

Samtidigt kan man se det faktum att det är många utgifter som en möjlighet, det innebär också flexibilitet. Lyckas man pressa några priser kan man kanske lägga mer pengar på andra. Bara för att studenten är en högtid man vill fira måste man inte ösa ut pengar på precis allt. Ett bra tips är att jämföra priser och lyssna med andra hur de gör. Genom att gå ihop hela klassen kanske ni också kan pruta på utgifter som studentmössor. Studentflak är också en kostnad med stora prisvariationer, hyr inte första bästa.

Välj alternativa lösningar

I vissa fall kan man dra det ännu längre och tänka helt nytt. Ta studentkläderna t ex. Genom att välja begagnade kläder kan man få högre kvalitet till lägre kostnad. Secondhand är trendigt! Och genom att inte gå genom en professionell förmedlare kan ni få tag i ett billigare studentflak. Tro det om ni vill, men hela Sverige är fullt av lastbilar som används till helt annan last än studenter resten av året och genom att få direktkontakt med dem kan ni hyra en lastbil med chaufför för många tusenlappar mindre. Den kanske inte har en ljudanläggning värdig Globen, men fundera på om ni verkligen behöver det.

Börja i tid

Att vara ute i sista sekunden är ett garanterat sätt att inte spara pengar, så se framförallt till att vara ute i god tid och lämna inget åt slumpen. Ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen är ett enkelt sätt att skaffa extra köpkraft. Beställ information och se om inte det vore ett bra sätt att slippa välja bort något på studenten. Att sälja delikatesser är förresten smart även om ni vill tjäna pengar till en klassresa eller behöver samla pengar till föreningen du är med i.

Hyr scoutstuga till klassresan

På klassresa kan man bo på hotell, campingplats eller vandrarhem, men genom att välja att bo i scoutstuga på skolresan fixar ni boende och aktiviteter på samma gång. Läs mer om det här så slänger vi också in tips om hur ni kan tjäna pengar till klassen.

Fördelen med att hyra stuga

För att skaffa boende till en hel skolklass kan man behöva vara ute i god tid. Dessutom är det inte alla boenden som passar ett större gäng ungdomar som vill ta ut svängarna och ta plats. Scoutstugor är som gjorda för att ta emot en stor grupp och faktum är att de står tomma en stor del av året och ofta går att hyra.

Välj resmål

Först bör ni välja vart ni vill åka på klassresa. Det är många faktorer att ta hänsyn till. Vill ni till en större stad eller trivs ni bättre i naturen? Vill ni åka långt bort eller hålla er i närmiljön. Det är stor skillnad på pris för olika resor, så det är också något att beakta när man väljer klassresans destination.

Oavsett vart ni vill kan ni nästan vara säkra på att det finns en scoutstuga som hyrs ut i området, antingen tom eller med personal och helpension, för scoutkårer finns runtom i hela Sverige och de har inte egen verksamhet mer än enstaka helger och veckor, men deras lokaler finns där året runt. Där finns ofta färdiga aktiviteter som bad, grillning och olika bollspel, och inte sällan ingår kanoter eller cyklar i priset.

Tjäna pengar

Vart ni än vill åka är det smart att tjäna pengar till klassresan ihop med DelikatessKungen. Läs gärna våra bästa säljtips så förstår ni hur det går till. Företaget står för delikatesserna, lufttorkad salami, ekologisk olivolja, dragerade mandlar och andra godsaker. Ni står för försäljningen, genom att knacka dörr hos hushåll och företag där ni bor och genom att sprida informationen om er försäljning i era kanaler, på nätet och bland släkt och vänner.

Till er hjälp har ni DelikatessKungens tryckta försäljningsmaterial och en app som både tar hand om marknadsföringen och håller reda på er försäljning. Först tar ni upp beställningar och när ni är klara med det levererar ni de sålda delikatesserna till kunderna som samtidigt betalar. Ni tar inga ekonomiska risker, lägger inte ut några pengar och ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till skolresan.

Ta klassen eller klubben till Manchester

London är ett vanligt mål för klassresor och klubbresor, men det finns fler spännande resmål i England. Om ni är en skolklass som vill åka på skolresa eller exempelvis ett fotbollslag som vill åka och se internationell fotboll i världsklass – kolla in Manchester! Mer om resmålet här och om hur ni kan få råd att åka dit.

Planera resan

Planering är nyckeln till en lyckad klubbresa eller klassresa. Första steget är att fundera över vart man kan åka på klassresa, vilka av alternativen som känns mest lockande och vilka som är praktiskt möjliga. Oftast är det ekonomin som sätter gränser, men genom att tjäna pengar till klassen eller samla in pengar till laget kan man klara det. Nästa fråga är vad man kan göra på resmålet? Verkar det vara en tillräckligt intressant plats för att lägga ner den energi resan tar, från planeringen till genomförandet?

På plats i Manchester

Väljer ni Manchester finns många sevärdheter och aktiviteter. Är ni en idrottsförening som åker till Manchester bokar ni självklart in ett besök på Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford, men det rekommenderas även om ni är en skolklass med ganska litet fotbollsintresse. Fotboll är nämligen närmast att betrakta som en religion här och en hemmamatch för Manchester United är en stor upplevelse även om man inte gillar fotboll.

Manchester Museum är en annan plats ni inte vill missa. Det är ett av Storbritanniens största museer och bara byggnaden, från mitten av 1800-talet, är en sevärdhet i sig. Ämnena är i huvudsak arkeologi, antropologi och naturhistoria, men här finns utställningar för alla smaker.

Ta en båttur längs Bridgewater Canal. Kanalen byggdes på 1700-talet för att transportera kol, men nu handlar den i första hand om turism.

Sälj delikatesser

För att få råd med resan till Manchester kan ni tjäna pengar till klassresan eller klubbresan genom att sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen. Ni säljer populära varor som salami och chokladpraliner mot provision, så ju mer ni säljer, desto mer pengar får ni att resa för. Upplägget innebär att ni inte behöver hålla koll på antalet arbetade timmar och ni säljer bara så mycket och så länge ni tycker att det är kul. Inte heller tar ni några ekonomiska risker, först tar ni upp beställningar och får bara hem de varor ni redan har sålt. Tusentals grupper har redan provat denna försäljning, nu har ni chansen.

Träningsläger på Cypern

Att åka på träningsläger är kul vilken sport man än håller på med, och att göra det till utlandet gör resan ännu mer spännande. Det är ett bra sätt att både bli bättre på sin idrott och få bättre sammanhållning i laget, och så är det ju ett minne för livet också. Ett möjligt resmål för idrottslägret är Cypern. Läs mer här om möjligheterna och om hur ni kan tjäna pengar till föreningen för att ta er dit.

Varför välja Cypern?

På Cypern, Europas södra utpost, i Medelhavet söder om Turkiet, är det svenskt sommarväder 6-8 månader om året och ganska varmt även resten av året, förutom i bergsområdena där det till och med kan komma snö. Vädret i kombination med att turism är viktig för Cypern gör det till en perfekt plats för ett träningsläger. Vare sig ni håller på med fotboll, friidrott, simning eller någon annan sport finns det arrangörer för er cypriotiska träningsresa.

Pengar till träningslägret

Nackdelen är att ett idrottsläger på Cypern riskerar att bli ganska mycket dyrare än ett träningsläger på hemmaplan i Sverige, men det löser ni genom att tjäna pengar till laget eller klubben tillsammans med DelikatessKungen. Att sälja delikatesser är kul, lärorikt och inte minst lönsamt.

DelikatessKungen står för varorna, lättsålda delikatesser som lufttorkad salami, lagrad cheddarost och handgjorda belgiska chokladpraliner. Ni står för fotarbetet, själva försäljningen. Detta t ex genom att knacka dörr i era egna bostadsområden eller uppvakta stora arbetsgivare och andra företag på hemorten. Ni säljer bra mat av hög kvalitet. Dessutom gillar alla att hjälpa en lokal idrottsförening att åka på träningsläger.

Vid sidan av lokal försäljning kan ni sälja på nätet. Varje säljare får en egen webbshop så att även personer som inte bor i närheten enkelt kan beställa delikatesser av er. På DelikatessKungens hemsida finns en karta över aktuella försäljningar så att vem som helst kan kontakta er grupp för att handla.

Det allra bästa är att ni bestämmer er egen ersättning. För varje produkt ni säljer blir det mer pengar till klubbkassan. Ni väljer själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen och sedan DelikatessKungen startade verksamheten på 90-talet har tusentals idrottsklubbar, skolklasser och andra grupper tjänat pengar till träningsläger, klassresor och alla möjliga slags utflykter. En del har startat nya försäljningar när de fått ett bra resultat första gången. Låter det intressant?

Med klassen till Stockholm

Vart kan man åka på skolresa? Vart som helst såklart, men de mest rimliga alternativen är resmål i Sverige eller åtminstone i Europa. Har ni tänkt åka på skolresa är chansen stor att ni funderat på att besöka Stockholm. Här följer praktisk information om en klassresa i Stockholm och om hur ni kan tjäna pengar till klassresan.

Alla vägar bär till Stockholm

En anledning att så många skolklasser väljer huvudstaden för sin skolresa är att det är lätt att ta sig dit. Sverige är ett avlångt land med långa avstånd, men både tågnät, flyget och de flesta bussbolagen är inriktat på Stockholm, så vart ni än bor är det relativt enkelt att åka till Stockholm, och billigare än motsvarande resa i någon annan riktning.

Även övernattningsmöjligheterna är många, vilket håller priset nere. I Stockholm finns hotell i olika prisklasser, men också många vandrarhem, campingplatser, stugbyar och lägenheter. Kan ni leva med att inte bo mitt i Stockholms city och har god framförhållning kan ni göra riktiga fynd.

Att göra i Stockholm

En annan fördel med Stockholm jämfört med andra städer är att kollektivtrafiken ger många resealternativ när klassen ska förflytta sig under besöket. I Stockholm finns pendeltåg, tunnelbana, tvärbana och otaliga busslinjer. Trafiken går ofta, det är ganska billigt och dessutom smidigt eftersom biljetten gäller för all kollektivtrafik.

Det är särskilt bra eftersom det finns många möjliga aktiviteter i Stockholm och ännu fler i Storstockholmsområdet. På Skansen finns Gröna Lund, Skansen och flera intressanta museer som Vasamuseet och Nordiska Museet, men hela innerstaden är full av sevärdheter. Det kan vara miljöer ni sett på TV eller vill besöka av andra skäl. Sedan får vi inte glömma bort att Stockholm är en stad med mycket vatten. I anslutning till många parker finns badmöjligheter. I Hellasgårdens friluftsområde 20 minuter från Slussen finns vandringsleder, bangolf och flera andra spel och sporter.

Pengar till resan

Som vanligt blir möjligheterna fler om man har pengar. Är inte klasskassan fulladdad ordnar ni det genom att tjäna pengar till klassen ihop med DelikatessKungen. På samma sätt kan ni tjäna pengar till studenten eller andra utgifter. Att sälja delikatesser är ett roligt och lönsamt sätt att samla ihop pengar. Ni säljer delikatesserna till privatpersoner eller företag, men produkterna och marknadsföringsmaterialet ordnar DelikatessKungen. På det sättet kan ni snabbt komma igång med försäljningen och börja tjäna pengar till skolresan.