Blogg

Falu Sommar Cup

Falu Sommar Cup är en populär fotbollsturnering för tjejer och killar i åldern 10-17 år. Mer om cupen, varför ditt fotbollslag bör åka dit och – inte minst – hur ni kan tjäna pengar till laget för att få råd med resan ska vi berätta nu.

Cupen i korthet

Falu Sommar Cup spelas varje år i juni på flera idrottsplatser i centrala Falun, underlaget är naturgräs och konstgräs. De yngsta klasserna spelar i sjumannalag, de äldsta i elvamanna, och klasserna däremellan med nio spelare per lag. Fritt antal avbytare och minst fem matcher per lag gäller för alla spelklasser.

Ni väljer själva om ni vill bo på skolor eller hotell. Det senare alternativet är lite dyrare, men vill ni komma utvilade till matcherna kanske hotellsängar är att föredra framför liggunderlag i skolsalar. Fast skolalternativet har också sin charm, en fotbollscup handlar ju inte bara om fotboll utan är också ett minne för livet som man delar med sina kompisar. Att bo på hotell kommer ni hinna göra senare i livet, men liggunderlag och sovsäck i en gympasal hör ungdomen till.

Vad händer i Falun?

Under de tre dagar cupen pågår blir det självklart mycket fotboll, men passa gärna på att kolla in Falun också. Här finns gott om sevärdheter. Såväl Lugnets idrottsanläggning med backhopparbackar och andra vyer ni känner igen från tv, vandringsleder, badplatser och Falu gruva. Det är ju ändå sommarlov, så hinner ni inte med allt på en långhelg kan ni välja att stanna i Falun några dagar till.

Fyll på klubbkassan

Vad ni ska göra under resan till Falun kan ju också vara en ekonomisk fråga. Vill ni samla in pengar till föreningen har vi ett handfast förslag. Ta kontakt med DelikatessKungen för ett säljsamarbete där ni säljer DelikatessKungens produkter, som chokladpraliner, olivolja, dragerad lakrits och lufttorkad salami.

Hur ni lägger upp försäljningen är till stor del upp till er, men en lista med våra bästa säljtips kanske kan inspirera. För varje produkt ni säljer får laget mer pengar, till cupresor som den till Falun, till ett träningsläger eller varför inte en inspirationsresa för att titta på engelsk ligafotboll? Vad ni ska göra för pengarna bestämmer ni helt själva. Kanske räcker det till flera resor, annars kan ni alltid starta en ny försäljning. Genom åren har tusentals idrottsklubbar och skolklasser finansierat sina resor med hjälp av delikatessförsäljning, så bevisligen fungerar konceptet.

Baka polkagrisar

Polkagris är inte en svensk uppfinning, men nog känns den randiga pepparmintstången som en gammal genuin svensk tradition. Ta klassen eller idrottslaget på en resa för att se dem tillverkas, eller lär er att göra det själva, och få information om hur ni kan tjäna pengar till klassen eller samla pengar till laget för att få råd att åka på en polkagrisresa.

Gör det själv

Det är en fröjd att se professionella polkagrisbagare i aktion, men det går faktiskt att få prova på att baka sina egna polkagrisar, både i Stockholm och i polkagrisens huvudstad Gränna. Då får klassen eller klubben själva baka och slå in polkagrisar under någon timme, och givetvis ta med dem hem efter att baket är klart.

Åk på polkagrissafari

Vill ni istället se proffsen jobba bör ni ta klassen eller klubben till Gränna. Där finns fortfarande några polkagristillverkare med långa traditioner som både tillverkar polkagrisar och säljer dem i egna butiker ihop med klubbor och andra godsaker. Den klassiska rödvita polkagrisen med pepparmintsmak konkurrerar med sötare varianter med smak av blåbär, hallon eller andra frukter och bär.

Gränna är dessutom mycket mer än polkagrisar. På sommaren kan ni bada i Vättern, vandra i Smålandsskogarna, besöka gårdar och museer. Ta gärna en tur över till Visingsö där det finns både vandrarhem och campingplats.

Skaffa reskapital

Innan ni planerar skolresan eller klubbutflykten kan det vara klokt att se över klasskassan eller klubbkassan. Låt er inte begränsas av pengar. Gör istället ett försäljningssamarbete ihop med DelikatessKungen som i över 30 år har jobbat ihop med skolklasser, föreningar och andra grupper av ungdomar med behov av pengar till sin drömresa.

Ni säljer företagets lufttorkade salami, ekologiska olivolja, dragerade mandlar och andra delikatesser. Till er hjälp har ni tryckt försäljningsmaterial, men också en smart app som håller reda på försäljningen och ger gruppens kontaktperson en god överblick.

Förutom att sälja genom att knacka dörr hos företag och privatpersoner i er egen hemkommun kan ni sälja delikatesser genom sociala medier och andra kontaktnät på internet. Varje försäljare får en egen webbshop vars länk kan spridas till släkt och vänner i hela världen.

Många andra klasser och klubbar som sålt delikatesser har startat nya försäljningssamarbeten när det första visat sig roligt och inte minst lönsamt. Kanske kommer ni känna likadant efter att ha jobbat ihop med DelikatessKungen, och så följs polkagrisresan upp med nya resmål.

Göta kanal med klassen

Göta kanal https://www.gotakanal.se/sv är ett populärt resmål för turister både från Sverige och utlandet. Vill ni göra något annat annorlunda med klassen borde ni absolut titta på möjligheten att åka båt, vandra eller cykla längs Göta kanal, Sveriges längsta upplevelseområde. Läs vidare om möjligheterna och om hur ni kan tjäna pengar till klassresan.

Så här började det

Att gräva en kanal som sammanbinder Vänern, Vättern och Östersjön har det funnits planer på i femhundra år, men det var först i början av 1800-talet som kung Gustav IV Adolf bestämde att Göta kanal skulle bli verklighet. 1810 började man gräva och 1832 var den klar. Tanken var i första hand att bygga en transportled för att frakta gods, men idag är Göta kanal med sina 58 slussar för att hantera höjdskillnaden på 92 meter i första hand ett turistmål, bl a för skolklasser, men om inte det passar har vi fler tips på äventyrliga klassresor.

Året runt på Göta kanal

Det är lätt att se detta som ett resmål på sommaren, hela kanalen har bara öppet perioden maj-september, men det funkar faktiskt att besöka Göta kanal hela året. På vintern får man ha kanalen lite mer för sig själv. Många museer, som Motala Motormuseum och Fästningsmuseet i Karlsborg har öppet året runt. I december finns gott om julbord och julmarknader längs hela sträckan.

Förbereda klassresan

Oavsett om ni väljer sommar, höst eller vinter och ifall ni vill åka båt, cykla eller promenera längs kanalen (eller bara välja ut ett ställe och stanna där) bör ni sätta igång med planeringen så fort som möjligt. En av de första åtgärderna blir antagligen att tjäna pengar till klassen, eller att tjäna pengar till föreningen om ni exempelvis är en idrottsklubb som vill göra en utflykt till Göta kanal.

Det finns många sätt att fylla på klasskassan eller klubbkassan. Ni kan tillverka något och sälja det, anordna ett evenemang och ta inträde eller samla ihop pant eller loppisprylar. Eller också tar ni kontakt med DelikatessKungen för att sälja delikatesser mot provision. På det sättet slipper ni ta ekonomiska risker eller komma på någon egen inkomstkälla. Sedan 1990-talet har tusentals skolor och föreningar använt detta sätt för att samla pengar till sina drömresor. En del har sålt salami, olivolja och cheddarost i flera omgångar efter att ha upptäckt hur kul och lönsamt det var första gången.

Gothia Sportstravel

Gothia Cup är välkänt. Gothia Sportstravel är inte lika känt, men nu kommer du få reda på hur detta företag kan hjälpa ert lag med cupresor och träningsläger, samt hur ni kan få råd med resorna genom att tjäna pengar till föreningen.

Resa med laget

Det svenska föreningslivet är aktivt och inte minst handlar det om barn och unga som håller på med någon form av idrott. När det gäller lagidrotter som fotboll eller ishockey är det två typer av resor man kan göra – idrottsläger och tävlingsresor. De flesta idrottslag gör helst både och. Man åker på ett gemensamt träningsläger där man förutom att träna och göra laget samspelt umgås och har kul, och man åker på cupresor för att under några intensiva dagar mäta sina krafter med andra lag.

Vad kan Gothia Sportstravel göra för er?

Fotboll är nog den sport som ligger Gothia Sportstravel, men de arrangerar också cupresor och träningsläger inom friidrott, basket, innebandy, tennis och många andra sporter. Både i Sverige och i hela Europa. Vad sägs om ett basketläger i Torremolinos eller en cupresa till Benidorm?

Pengar till idrottsresa

Men även om ni håller er inom landet kommer en sportresa kosta pengar, så innan ni börjar leta resmål kan det vara klokt att tjäna pengar till laget. Det gör ni ihop med DelikatessKungen som genom åren dessutom hjälpt tusentals skolklasser att tjäna pengar till klassresor.

Först tar ni upp beställningar på lättsålda delikatesser som dragerad lakrits, ekologisk olivolja och lufttorkad salami. Det gör ni genom att knacka dörr hos grannar, uppvakta lokala företag och genom kampanjer i sociala medier. Till er hjälp har ni DelikatessKungens tryckta försäljningsmaterial och en smart app som håller ordning på försäljning och ger lagets vuxna kontaktperson översikt över hur det går och möjlighet att kommunicera med alla eller enskilda försäljare.

Försäljning är lite som idrott. Den som kämpar blir belönad och det är roligt när laget jobbar mot samma mål och når goda resultat. Det blir ett samarbetsprojekt där alla har sin roll och där alla kan bli vinnare. Dessutom är det lärorikt att sälja. Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål och utföra sin uppgift så bra som möjligt. Många föreningar har upptäckt att lagförsäljning är det bästa sättet tjäna pengar till turneringsresor och idrottsläger. Är det er tur nu?

Skolresa till Åbo

Att åka på skolresa är alltid en upplevelse, men väljer ni att åka utomlands blir det ännu bättre. Ta klassen till Åbo, så får ni utlandsresa utan att lägga mycket tid och pengar på själva resan. Läs mer om Åbo här, och om hur ni kan tjäna pengar till klassresan.

Finländsk skärgårdsidyll

Åbo grundades för snart 800 år sedan och är därmed Finlands äldsta stad. Läget vid Östersjön i kombination med den vackra skärgårdsmiljön gör den till ett perfekt resmål för en skolresa. Här finns både vackra historiska platser, en rad intressanta museer, fantastisk mat och vackra miljöer som ni når till fots, per buss eller genom att hyra cyklar.

Tre besöksmål

Det finns mycket att se och göra i Åbo, men under en klassresa är man begränsad av både tid och pengar. Ska vi ändå välja ut några ställen i Åbo ni absolut inte vill missa får det bli dessa:

Luostarinmäki hantverksmuseum

1827 drabbades Åbo av en brand som brände ner tre fjärdedelar av staden, men här får ni uppleva några hus som överlevde.

Forum Marinum Maritimcentrum

Mycket i Åbo kretsar kring hav och båtar. Här får ni se några fantastiska fartyg.

Kakolabacken

Gå i fängelse! Nej, inte längre, men från 1853 och fram till nyligen satt Finlands värsta brottslingar inlåsta i Kakola. Nu har turisterna tagit över och det finns till och med möjlighet att övernatta i en före detta isoleringscell.

Vägen till Åbo

Lättaste sättet att ta sig från Sverige till Åbo är med båt från Stockholm. Flera färjor trafikerar sträckan och de billigaste biljetterna kostar ett par hundralappar, men för att slippa att välja aktiviteter utifrån klasskassans storlek kan ni tjäna pengar till klassen genom att sälja DelikatessKungens produkter, som salami, cheddarost och chokladpraliner.

Försäljningen är provisionsbaserad, så ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till skolresan. På det här sättet behöver ni inte åta er att sälja en viss mängd produkter eller ett förutbestämt antal timmar. Ni säljer så länge ni tycker att det är roligt och lönsamt, tar inga ekonomiska risker och kommer inte sitta med ett lager ni vill bli av med. Ni börjar med att ta upp beställningar. Först därefter får ni hem produkterna, som ni levererar till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Allt annat lägger ni upp hur ni vill, men läs våra bästa säljtips om ni vill ha inspiration.

Kolmården – Nordens största djurpark

Kolmården har gått från att vara vara en djurpark med drygt 200 djur i mitten av 1960-talet till något betydligt större. Läs mer här om varför ni ska åka dit på klassresa, vad ni kan göra där och hur ni kan tjäna pengar till klassen.

Mer än en djurpark

Kolmården är förvisso Nordens största djurpark med lejon, delfiner och elefanter, men Kolmården är så mycket mer än det. Här finns åkattraktioner som Wildfire, Europas bästa berg- och dalbana, men också butiker och restauranger. Kolmården är även ett lärocenter. Här pågår forskning och utbildning om vilda och utrotningshotade djur, och utbildningsprogram för elever från förskolan upp till gymnasiet.

Bo bland djuren

Till Kolmården, strax norr om Norrköping, tar ni er med bil, buss eller tåg. När ni väl är framme kan ni stanna tills klassresan är över för här finns både restauranger och boende. Skolklasser kan välja att bo på Kolmårdens eget vandrarhem, på det närliggande Vildmarkshotellet eller på Safari Camp där ni övernattar i tält mitt i Safariparken. Låter inte det som en spännande övernattning på en intressant skolresa? Om inte så får ni nog välja ett annat mål för skolresan. Kolla in DelikatessKungens guide för vart man kan åka på klassresa.

Insamling till skolresan

Vart ni än vill åka kommer ni längst genom att först skaffa kapital till klasskassan. Det kan ni göra på många sätt, men ett roligt och lönsamt sätt att tjäna pengar till en klassresa är genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Ni säljer företagets populära delikatesser och får procent på försäljningsbeloppet. Beställ information så får ni veta mer, men så här går det till.

Först tar ni upp beställningar på delikatesserna. Det är bl a lufttorkad salami, dragerade mandlar och handgjorda belgiska chokladpraliner som ni säljer till företag och privatpersoner, genom dörrknackning eller på nätet. När ni är färdiga med försäljningen skickar DelikatessKungen de sålda varorna till er kontaktperson. Nästa steg blir att leverera dem till kunderna som betalar samtidigt som de får varorna.

Ni behåller er del av försäljningssumman och väljer själva om ni ska åka till Kolmården, Stockholm, Paris eller Piteå. Genom åren har tusentals skolklasser, idrottsföreningar och klubblag finansierat sina resor med denna försäljning. En del har gjort flera försäljningar och åkt på flera skolresor eller cupresor. Det är lätt att få blodad tand.

Storstrand Kursgård

Oavsett om ni letar efter en bra plats för en klassresa eller om ert idrottslag vill åka på utflykt eller träningsläger är Storstrand Kursgård i Öjebyn utanför Piteå platsen för er. Läs mer om den och om hur ni kan tjäna pengar till laget eller klassen här.

Naturskönt vid Piteälven

Storstrand kursgård anordnar konferenser och kurser av olika slag, men det är också ett perfekt resmål för en skolresa eller en tur med föreningen. Ni väljer om ni ska bo i stora campingstugor, mindre fyrbäddsstugor eller i rum på själva kursgården där det också finns restaurang.

Stor strand för liten plånbok

Kursgården ligger ett stenkast från Piteälven där ni kan bada, basta, fiska, spela beachvolleyboll, boule, äventyrsminigolf eller bara hänga. Där finns kort sagt det mesta, men vill ni se mer av omgivningarna kan ni hyra cyklar och ge er ut på en dagsutflykt med medhavd matsäck.

Många aktiviteter är helt eller nästan gratis, men med större reskassa ökar såklart möjligheterna. Det är betydligt billigare att bo på Storstrand Kursgård än många andra lägergårdar, men behöver ni tjäna pengar till klassen eller klubben kan ni göra det ihop med DelikatessKungen.

Tjäna pengar till resan

Vi har i över 30 år samarbetat med skolklasser och idrottsföreningar som behövt tillskott till sina klasskassor och klubbkassor. Ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen är ett roligt sätt att tjäna pengar till klassen eller klubben. Ni säljer företagets delikatesser på hemmaplan eller på nätet. Till er hjälp har ni DelikatessKungens tryckta försäljningsmaterial och en app som håller reda på er försäljning och ger gruppens kontaktperson en tydlig översikt.

Ni tar upp beställningar av lufttorkad salami, ekologisk olivolja och andra läckerheter genom att knacka dörr hos privatpersoner och företag eller i kampanjer på nätet. När ni är nöjda får ni hem alla sålda produkter och då återstår bara att leverera dem till kunderna och ta betalt för dem.

Försäljningen är provisionsbaserad. Ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningsarbetet och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna. När ni är färdiga kanske ni har tjänat så mycket pengar att ni inte nöjer er med några dagar på Storstrand Kursgård utan vill längre ut i världen. Här kan ni få tips på äventyrliga klassresor, men oavsett var ni vill åka till slut är en försäljning med DelikatessKungen en bra början.

Träningsläger i Slite

I Slite på Gotland kan din klubb boka ett träningsläger som har allt ni önskar av ett bra idrottsläger. Behöver ni tjäna pengar till föreningen för att ha råd med klubbresan finns det lösningar på det med.

Träningsläger – en boost för hela laget

Går träningen bra blir idrotten roligare. Det spelar ingen roll om ni spelar fotboll, ishockey, basket, golf eller något annat. Träning ger färdighet och goda resultat inspirerar till mer träning som ger ännu bättre resultat i en positiv spiral. Det går absolut att få till det på hemmaplan. Det måste man för det är ju där större delen av träningen bedrivs. Men att åka iväg på ett gemensamt idrottsläger kan ge ett lyft för hela laget. Både träningen och sammanhållning vinner på det.

Varför välja Gotland

Hos Gotland Sports Academy i Slite har man arrangerat träningsläger i många år. I deras kontaktnät finns träningsanläggningar inom alla möjliga sporter: fotboll, tennis, hockey, golf, segling, ridning mm. Önskar ni hjälp med att fylla upp övrig vaken tid med aktiviteter fixar de det det, och de ordnar även boende, oavsett om ni önskar hotell, stugor, eller vandrarhem. Kort sagt, under ett träningsläger i Slitekan ni låta Gotland Sports Academy ordna allt praktiskt medan ni fokuserar på att träna och trivas.

Pengar till läger

Vill ni fylla på klubbkassan för att ha råd att åka på träningsläger låter ni DelikatessKungen hjälpa er med det, för den biten kan vi. Det ni gör är att sälja DelikatessKungens produkter. Det är t ex lufttorkad salami, lagrad cheddarost, handgjorda chokladpraliner och dragerade mandlar. Ni tjänar pengar till laget genom att sälja varorna mot provision, så för varje produkt ni säljer blir det mer pengar till laget.

Läs våra bästa säljtips om ni vill ha hjälp på traven, men ni är fria att lägga upp arbetet hur ni vill. Klubbens spelare säljer delikatesserna på er egen hemort genom att knacka dörr i sina bostadsområden och uppvakta lokala företag som kan köpa in varorna för att ge till sina anställda, kunder eller leverantörer. Ni kan också förlägga försäljningen till internet och starta säljkampanjer i sociala medier. Genom åren har tusentals klubbar och klasser finansierat idrottsresor och skolresor i samarbete med DelikatessKungen. Många har också kommit tillbaka för att tjäna pengar till ytterligare en resa när de märkte hur snabbt och smidigt det gick första gången.

Klassresa i Oslo

Är det verkligen en bra idé att åka på skolresa till Oslo? Är inte Norge jättedyrt? Inte är det särskilt exotiskt heller, så då är det väl bättre att välja London eller Paris? Nej då, det finns goda skäl att ta klassen till Oslo. Behöver ni tjäna pengar till klassresan kommer det tips på det med.

Dyrt i Norge

Norrmän är rika, Norge har lika hög BNP som Sverige trots hälften så stor befolkning, och var och varannan norrman kör Tesla. Samtidigt framstår norrmännen som de hurtiga kusinerna från landet. De pratar lustigt, men är alltid trevliga och tillmötesgående. Svåra att ogilla trots att de nästan alltid slår oss i skidåkning.

Visst är det mycket som kostar i Norge, men så stor skillnad mot Sverige är det faktiskt inte. Att äta på restaurang är dyrt, men att bo på camping kostar inte mer i Norge än i Sverige, och den storslagna naturen är gratis eftersom den norska allemansrätten i stora drag fungerar som den svenska. Till Oslo kan ni åka buss från Stockholm på drygt sju timmar. Med tåg är ni framme på fem timmar och bägge alternativen går att hitta för ett par hundralappar. För de pengarna kommer ni inte till Paris.

Vad gör man i Oslo?

Ja, vad kan en skolklass fördriva tiden med i den norska huvudstaden? En guidad sightseeingtur i centrum är ett snabbt sätt att lära känna Oslo, men det går också fint att strosa runt själva. Det finns märkliga dialekter i Norge, precis som i Sverige, men i Oslo är det lätt att förstå och göra sig förstådd. Se Karl Johans shoppinggata, Frognerparken, Munchmuseet och bada i Oslofjorden.

För alla som sett Holmenkollens hoppbackar eller längdåkning på tv är det en upplevelse att se anläggningen live. Dit åker ni med tunnelbana från centrum. Även här finns guidade turer och på köpet får ni en fantastisk utsikt över Oslo.

I Oslo bor ni förslagsvis i tält eller ”hytte” på campingplats eller på vandrarhem som finns i olika prisklasser, med eller utan frukost.

Fyll på klasskassan

Behöver ni tjäna pengar till klasskassan innan skolresan gör ni det ihop med DelikatessKungen, läs mer om hur det funkar här. Ni säljer salami, chokladpraliner och andra delikatesser genom att knacka dörr hos privatpersoner och företag. Varje elev får dessutom en egen webbshop så att ni kan sälja över nätet. Det är både kul och lönsamt.

Med skolan till Dalarna

Av Sveriges 25 landskap är Dalarna kanske det som allra flest svenskar har en relation till. När vi tänker på Dalarna är det kanske Vasaloppet som kommer upp först, eller midsommaraftnar och spelmansstämmor med folkmusik och folkdräkter. Eller kort och gott semester. Många har firat semester i Dalarna, där turismen är stark året runt. Därför är det också naturligt att många klassresor går till Dalarna. Läs mer här om vad man kan göra under en skolresa i Dalarna, och hur man kan tjäna pengar till klassresan.

Ett landskap – många möjligheter

Anledningen till att så många väljer att turista i Dalarna är spännvidden i resmål och aktiviteter. Det är nästan svårt att tro att Särna och Idre i norr ligger i samma landskap som Avesta och Ludvika i söder, men så är det. Det finns såklart massor att göra på en klassresa i Dalarna, det är bara att samla klassen och börja bolla idéer. Eller välj ett annat resmål, det finns massor av fantastiska resmål dit man kan åka på klassresa.

Siljansleden är en 34 mil lång vandringsled som bl a passerar Leksand och Mora. Oavsett hur många och långa etapper ni väljer att gå får ni se Dalarnas fantastiska natur och massor av fäbodar. Dalafjällen med orter som Sälen, Stöten, Hundfjället och Lindvallen funkar både sommar- och vintertid. Något som däremot bara funkar sommartid är Leksand Sommarland, äventyrsparken vid Siljan som i snart 40 år erbjudit upplevelser av alla möjliga slag.

Skaffa reskassa

Nästan ingenting i livet är gratis. Ni kan välja dyra eller billiga aktiviteter, men det kommer att gå pengar på klassresan. Se därför till att klasskassan är lika beredd på skolresa som ni är. Ett sätt är att låta klassen jobba med försäljning. Genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen kan ni finansiera klassresan på ett enkelt och roligt sätt. Så här fungerar det. Företaget tillhandahåller lättsålda delikatesser av hög kvalitet, som lufttorkad salami med hög kötthalt, ekologisk olivolja och lagrad cheddarost. Ni säljer dem där ni bor, genom att knacka dörr och berätta för grannar och lokala företag att ni finns och att ni samlar pengar till er skolresa.

Gamla delikatesskunder hittar er genom att titta på DelikatessKungens ständigt uppdaterade lista över grupper som säljer produkterna just nu. Ni väljer själva hur länge ni ska sälja, tar inga ekonomiska risker och behöver inte ligga ute med pengar. Låter det lätt? Det är det.