Om salamin

Salamin framställs exklusivt för Delikatesskungen av ett anrikt familjeföretag med långvariga traditioner från mitten av 1800-talet.

Vitlöksalami, pepparsalami och kryddsalami

Salamin har en kötthalt på minst 96% samtidigt som fetthalten inte är högre än i en vanlig hushållsost (28%) och nästintill fri från kolhydrater. Den är fri från smakförstärkare, färgämnen, gluten, soja, konstgjorda aromer och mjölprodukter. Givetvis är salamin kvalitetskontrollerad (fri från antibiotika och MRSA). Detta tillsammans med den goda smaken gör att många återkommer för att köpa salamin år efter år.

Försäljningspris (konsumentpris) är 170 kronor styck inklusive presentförpackning, vikt ca 800 gram.

Finns i tre olika smaker:

Vitlökssalami som är rullad i färsk vitlök.
Pepparsalami som är rullad i svartpeppar och rostad lök.
Kryddsalami rom är rullad i paprika, peppar, lök och vitlök.

Hantering av salamin

Förvaring av salamin för konsumenter

Salamin mår bäst i en torr miljö där det är mellan 10-14 grader. Generellt när det gäller lufttorkade och rökta produkter så tar dom ingen skada av att ligga i rumstemperatur. Men vår rekommendation är 10-14 grader och i andra hand kylskåpskallt eller i frys enligt instruktion längre ned.

Mjuk eller hård salami

Vi har valt att inte tillsätta tillsatser i salamin för att bevara den mjuk. Vår salami torkar därför olika fort beroende på årstid och den naturliga kulturen i salamin, samt vilka kryddor som omger salamin. Exempelvis torkar pepparsalamin fortare än övriga av våra smaker. Önskas inte hård salami kan den frysas.

En del gillar en hård salami och låter den hänga i månader innan dom äter den, andra gillar inte hård salami och då kan du i förebyggande syfte frysa salamin enligt instruktioner nedan. Salamin som legat ett tag och hårdnat går även utmärkt att använda till matlagning.

Frysa en salami

Salamin går bra att frysa upp till 6 månader. Se då till att kryddorna är helt torra innan salamin fryses för att undvika att kryddor faller av när salamin tinas. Du kan torka salamin genom att låta den ligga torrt utrymme utan förpackningar i 1-2 dygn.

Innehållsdeklaration salami (samtliga smaker)

Kalkonkött, fläskkött, koksalt, kryddor, druvsocker (gjort av majs), antioxidationsmedel: natriumaskorbat, kryddextrakt, vitlök, peppar, konserveringsämne: natriumnitrit, kaliumsorbat. Kallrökt och lufttorkad.

Innehållsdeklaration: Kryddorna runt det olika smakerna

Vitlökssalami: 5,5 % vitlök, gelatin
Pepparsalami: 3,5 % peppar, rostad lök (glutenfri), gelatin
Kryddmix: 4,2 % peppar, röd & grön paprika, lök, vitlök, gelatin.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 GRAM: Kolhydrater 1 gram, Kcal 365, Kj 1478. Protein 25 gram.

Salamin kan innehålla spår av laktos (mjölksocker) eller senap (används inte vid denna produktion, men vid tillverkning av andra produkter hos tillverkaren).

Hög Kötthalt:

100 gram färdig salami tillverkas av 78 gram kalkonkött och 71 gram fläskkött. Det innebär att 78 gram kalkonkött och 71 gram fläskkött är den ursprungliga mängden kött som används för att tillverka 100 gram salami. Under rökningen och torkprocessen tappar salamin vikt och därför är den ursprungliga köttmängden högre.

Vi eftersträvar en säker produkt med så få tillsatser som möjligt, Men en del är nödvändiga för att vi inte skall ta skada. Läs gärna denna artikel ”Utan tillsatser riskerar vi att dö” från tidningen DN, klicka här.

Salamin innehåller inte:

Eftersom receptet är hemligt framgår inte alla kryddor i innehållsdeklarationen, därför har vi med hänsyn till allergier här samlat kryddor och andra ämnen som definitivt inte ingår enligt tillverkaren:

Cayennepeppar. Chili. Curry, Spansk peppar. Nötter. Mandel. Ägg. Soja. Gluten. Mjöl. Smakförstärkelse. Färgämnen. Mjölkprotein. Ingefära. Muskotnöt. Selleri. Spiskummin. Kryddpeppar. Kryddnejlika.

Druvsockret är inte gjort på vete, utan majs. Vitlöksalamin innehåller inte gul/röd lök eller paprika/paprikapulver. Pepparsalamin innehåller inte röd lök eller paprika/paprikapulver. Rostade löken i pepparsalamin innehåller inte gluten och inte vetestärkelse (rostade löken är torkad och upphettad, inget annat).

Övrigt om salamin:

Rökning: Salamin är kallrökt
Vikt & storlek: ca 800 gram.  Längd 34-38 cm och 5-5,5 cm i diameter
Fetthalt: 100 gram salami innehåller 28 gram fett.
Hållbarhet: Minst 2 månader och går att frysa upp till 6 månader (kryddor runt salami skall vara helt torra innan produkten fryses för att inte kryddorna skall lossna vid upptining).
Tillverkningsland: Tyskland.
Köttråvaror: Tyskland.
Förvaring: Trivs bäst i 10-14 grader, men går även bra i svalare utrymme.

Läs även om vår cheddarost, chokladpraliner eller delikatessvåfflor.

Erbjudande inför Påsk!

Tjäna enkla pengar inför Sveriges största mathelg! Ni får 1200 kr extra i bonus när ni säljer minst 150 produkter. Boka säljpaketet innan 2 februari för att ta del av erbjudandet! Beställ säljpaket nu »