Vår salami

Salamin framställs exklusivt för DelikatessKungen från ett unikt recept framtaget av ett anrikt familjeföretag med långvariga traditioner från mitten av 1800-talet.

Salamis

Om salamin

Vi erbjuder en högkvalitativ salami med en god balans mellan smaker. Salamin framställs exklusivt för DelikatessKungen från ett unikt recept framtaget av ett anrikt familjeföretag med långvariga traditioner från mitten av 1800-talet. Salamin görs alla för hand och lufttorkas sedan i upp till 5 veckor tills de är redo att äta.

När det gäller delikatesser är salami en kung. Vår salami är så god att den nästan blir beroendeframkallande. Salamin passar till det mesta, oavsett om du lägger den på pizzan, sprider den över salladen, lägger den på smörgåsen eller serverar salami med oliver, bröd och ost.

Delikatesskungen salami

Finns i fyra olika smaker

  • Pepparsalami som är rullad i svartpeppar och rostad lök.
  • Kryddsalami som är rullad i paprika, peppar, lök och vitlök.
  • NYHET – Napolisalami som är rullad i edamerost, tomat, paprika och oregano.
  • NYHET – Fänkålssalami som är rullad i fänkål.

Salamin har en kötthalt på minst 96% samtidigt som fetthalten inte är högre än i en vanlig hushållsost (28%) och nästintill fri från kolhydrater. Den är fri från smakförstärkare, färgämnen, gluten, soja, konstgjorda aromer och mjölprodukter. Givetvis är salamin kvalitetskontrollerad (fri från antibiotika och MRSA). Detta tillsammans med den goda smaken gör att många återkommer för att köpa salamin år efter år.

Försäljningspris är 190 kronor styck inklusive presentförpackning, vikt ca 800 gram. Likvärdig produkt i butik kostar 250 kronor.

Förvaring & hantering

Salamin mår bäst i en torr miljö där det är mellan 10-14 grader. Generellt när det gäller lufttorkade och rökta produkter så tar de ingen skada av att ligga i rumstemperatur. Men vår rekommendation är 10-14 grader och i andra hand kylskåpskallt eller i frys.

Innan du börjar skiva i salamin

Börja skiva i änden utan snöre. Vid tillverkningen fylls råvaror i ett skinn. Detta skinn tas bort när kryddorna runt salamin förs på. Dock sitter skinnet kvar det sista 3 cm vid ändan där snöret sitter för att salamin skall kunna färdigställas. Skinnet ska inte ätas.

Mjuk eller hård salami

Vi har valt att inte tillsätta tillsatser i salamin för att bevara den mjuk. Vår salami torkar därför olika fort beroende på årstid och den naturliga kulturen i salamin, samt vilka kryddor som omger salamin. Önskas inte en hård salami kan den frysas.

En del gillar en hård salami och låter den hänga i månader innan de äter den, andra gillar inte hård salami och då kan du i förebyggande syfte frysa salamin. Salamin som legat ett tag och hårdnat går även utmärkt att använda till matlagning.

Frysa en salami

Salamin går bra att frysa upp till 6 månader. Se då till att kryddorna är helt torra innan salamin fryses för att undvika att kryddor faller av när salamin tinas. Du kan torka salamin genom att låta den ligga i torrt utrymme utan förpackningen i 1-2 dygn.

Alla fyra salamis

Hög Kötthalt:

100 gram färdig salami tillverkas av 68 gram kalkonkött och 74 gram fläskkött. Det innebär att 68 gram kalkonkött och 74 gram fläskkött är den ursprungliga mängden kött som används för att tillverka 100 gram salami. Under rökningen och torkprocessen tappar salamin vikt och därför är den ursprungliga köttmängden högre.

Salamis

Innehållsdeklaration

Samtliga smaker: 74 g fläskkött, 68 g kalkonkött, salt, kryddor, glukossirap, dextros, antioxidationsmedel (natriumaskorbat), konserveringsmedel (natriumnitrit), mogningskultur, gelatin, konserveringsmedel (kaliumsorbat).

Pepparsalami: Peppar och rostad lök (glutenfri).
Kryddsalami: Peppar, röd & grön paprika, lök och vitlök.
Napolisalami: Edamerost, tomat, paprika och oregano.
Fänkålssalami: Fänkål.

Näringsvärde per 100 gram:
Kolhydrater 1 gram, Kcal 365, Kj 1478. Protein 25 gram.

Kallrökt och lufttorkad.

Salamin kan innehålla spår av senap, selleri, mjölk och nötter (används inte vid denna produktion, men vid tillverkning av andra produkter hos tillverkaren).

Salamin innehåller inte:

Eftersom receptet är hemligt framgår inte alla kryddor i innehållsdeklarationen, därför har vi med hänsyn till allergier här samlat kryddor och andra ämnen som definitivt inte ingår enligt tillverkaren:

Cayennepeppar. Chili. Curry. Spansk peppar. Nötter. Mandel. Ägg. Soja. Gluten. Mjöl. Smakförstärkelse. Färgämnen. Mjölkprotein. Ingefära. Muskotnöt. Selleri. Spiskummin. Kryddpeppar. Kryddnejlika.

Druvsockret är inte gjort på vete, utan majs. Pepparsalamin innehåller inte röd lök eller paprika/paprikapulver. Rostade löken i pepparsalamin innehåller inte gluten och inte vetestärkelse (rostade löken är torkad och upphettad, inget annat).

Övrigt om salamin:

Rökning: Salamin är kallrökt
Vikt & storlek: ca 800 gram.  Längd 34-38 cm och 5-5,5 cm i diameter
Fetthalt: 100 gram salami innehåller 28 gram fett.
Hållbarhet: Minst 2,5 månader och går att frysa upp till 6 månader (kryddor runt salami skall vara helt torra innan produkten fryses för att inte kryddorna skall lossna vid upptining).
Tillverkningsland: Tyskland.
Köttråvaror: Tyskland.
Förvaring: Trivs bäst i 10-14 grader, men går även bra i svalare utrymme.

Recept

Få inspiration från Tom Sjöstedts salamirecept

salami
Salamirecept

Djurhållning och miljö för vår salami

En del undrar varför vi använder tysk salami då en del anser att Sverige har den bästa djurhållningen i världen. Självklart är det viktigt med strikta lagar, dock är det minst lika viktigt att anlita företag som sköter sig och har en human inställning till uppfödning och tillverkning.

Familjeföretaget som tillverkar salamin har anor sedan 1855 och vårt samarbete startade 1997.

Grisarna skall ha tillgång till en liggplats samt lämpligt dränerad och renliga hagar som tillåter alla djur att ligga samtidigt. Grisarna skall kunna vila och resa sig normalt. Grisarna skall kunna se andra grisar: dock i veckan före beräknad tidpunkt för grisning/förlossning kan suggor och gyltor hållas utom synhåll för artfränder. Grisar ska ha ständig tillgång till tillräckligt med material som de kan undersöka och sysselsätta sig med, såsom halm, hö, trä, sågspån, svampkompost torv eller en blandning av sådana, som inte äventyrar djurens hälsa. Golven skall vara släta, men inte hala, för att förhindra skador på grisarna.

Läs mer om djurhållning och miljö

Det är inte tillåtet:

Det är inte tillåtet att fixera (koppla eller binda) djuren.

Det är inte tillåtet att använda antibiotika i foder eller vatten.

OBS! Salamin är fri från antibiotika. Vi utför kontroller med hjälp av svenskt laboratorium, Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB i Jönköping som rekommenderats av miljöförvaltningen.

Svansdockning får inte utföras generellt eller rutinmässigt, utan får endast utföras i situationer när skador av djur har inträffat och eventuella ingrepp får endast ske av veterinär eller utbildad. Förebyggande åtgärder skall först alltid vidtas för att förhindra svansbitning, d.v.s. att stycket med ”Generellt om djurhållning” följs.

Slakt:

Slakteriets skall vara certifierat, personal ska ha dokumenterad utbildning i djurskydd, djurhantering, bedövnings- och avlivningsmetoder och de ska följa djurskyddsbestämmelserna.

Det innebär att slakteriet bland annat ska se till att grisarna:

Bedövas innan slakt.
Skonas från onödigt obehag och lidande
Hanteras och drivs lugnt
Stallas upp under högst en natt
Har lämpligt foder och dricksvatten om de transporterats långt eller stallas upp
Avlivas omgående om de skadats under transporten

Transporter

Transporttiden för grisar är maximalt åtta timmar, men ofta är transporter betydligt kortare då uppfödare även finns lokalt. Foder och vatten skall finnas tillgängligt för djuren under transporten.

Djuren skyddas mot väderpåverkan, extrema temperaturförändringar och klimatförändringar. Fordonen ska vara konstruerade så att djuren inte kan fly eller falla ut och att de kan stå emot fordonets rörelser.

Djuren skall ha tillräckligt med utrymme för att stå och ligga på ett naturligt sätt. Djuren skall ha tillräckligt med lämplig friskluftstillförsel för att passa behovet av djuren.

Golvet ska vara halksäker och se till att avföring och urin kan rinna undan så mycket som möjligt. Grisar ska alltid förses med strö eller liknande material, beroende på antal djur som transporteras, transportsträcka samt väderförhållanden, för att säkerställa en tillfredsställande komfort.

Saknar du någon information så kontakta oss via info@delikatesskungen.se