Hur ungdomar kan tjäna pengar

Det är inte helt lätt för en grupp ungdomar att tjäna pengar till en klassresa eller ett träningsläger. Det finns ju inte så många jobb unga kan eller ens får utföra. Men det finns alltid vägar för en skolklass eller ett idrottslag att jobba ihop pengar till drömresan, vare sig det är en lägerskola, sportresa eller något annat. Här är några alternativ.

Loppis

Loppmarknad är en gammal tradition som funkar lika bra för en idrottsförening som för en familj. Motivet kan vara att man vill städa och få ordning, välgörande ändamål eller helt enkelt att man vill tjäna pengar.

En klass eller klubb kan sälja kläder och saker från sina egna gömmor eller från grannar och vänner. Här kan man också skapa försäljningsobjekt genom att baka eller sy och snickra i slöjden.

Jobba åt grannarna

Få traditionella arbetsgivare anställer skolungdom, men att vara behjälplig i sitt bostadsområde kan gå lättare. Snudd på alla människor har ont om tid. Kan de hjälpa traktens ungdomar samtidigt som de får avlastning blir det en win-win, och här är det endast kreativiteten som sätter stopp. Man kan klippa gräs, häckar och buskar, tvätta bilen, gå ut med hunden eller handla.

Försäljning

Sälj något ihop med klassen eller klubben. Det kan vara kakor, kläder, kryddor, kaffe, lotter, ljus eller vad som helst. Varför inte delikatesser? DelikatessKungen har i tre decennier låtit unga grupper sälja lättsålda delikatesser. Det är både mat och godis med den gemensamma nämnaren att de inte kan köpas i butik utan bara av DelikatessKungens försäljare. Ofta är producenten ett anrikt familjeföretag som vägrar att tumma på vare sig kvaliteten eller miljötänket.

Gruppen får provisionsersättning, så det spelar ingen roll hur många timmar man lägger på arbetet, det är försäljningen som avgöra lönen. På det sättet väljer man sina egna arbetstider, men också arbetsförhållanden i övrigt. Knacka dörr hos privatpersoner eller företag, sälj i sociala medier på nätet eller rikta in försäljningen mot släkt och vänner.

Den stora fördelen med att jobba ihop med DelikatessKungen är att man slipper ”uppfinna hjulet”. Vi har varorna, men också marknadsföringsmaterialet och logistiken. Efter 30 år vet vi vad som funkar, och det kan tusentals tidigare grupper vittna om. Som säljande grupp tar man heller inga egna ekonomiska risker, man köper inget lager eller lägger ut några pengar. Det gör försäljningen enkel, effektiv och inte minst rolig.