Baka polkagrisar

Polkagris är inte en svensk uppfinning, men nog känns den randiga pepparmintstången som en gammal genuin svensk tradition. Ta klassen eller idrottslaget på en resa för att se dem tillverkas, eller lär er att göra det själva, och få information om hur ni kan tjäna pengar till klassen eller samla pengar till laget för att få råd att åka på en polkagrisresa.

Gör det själv

Det är en fröjd att se professionella polkagrisbagare i aktion, men det går faktiskt att få prova på att baka sina egna polkagrisar, både i Stockholm och i polkagrisens huvudstad Gränna. Då får klassen eller klubben själva baka och slå in polkagrisar under någon timme, och givetvis ta med dem hem efter att baket är klart.

Åk på polkagrissafari

Vill ni istället se proffsen jobba bör ni ta klassen eller klubben till Gränna. Där finns fortfarande några polkagristillverkare med långa traditioner som både tillverkar polkagrisar och säljer dem i egna butiker ihop med klubbor och andra godsaker. Den klassiska rödvita polkagrisen med pepparmintsmak konkurrerar med sötare varianter med smak av blåbär, hallon eller andra frukter och bär.

Gränna är dessutom mycket mer än polkagrisar. På sommaren kan ni bada i Vättern, vandra i Smålandsskogarna, besöka gårdar och museer. Ta gärna en tur över till Visingsö där det finns både vandrarhem och campingplats.

Skaffa reskapital

Innan ni planerar skolresan eller klubbutflykten kan det vara klokt att se över klasskassan eller klubbkassan. Låt er inte begränsas av pengar. Gör istället ett försäljningssamarbete ihop med DelikatessKungen som i över 30 år har jobbat ihop med skolklasser, föreningar och andra grupper av ungdomar med behov av pengar till sin drömresa.

Ni säljer företagets lufttorkade salami, ekologiska olivolja, dragerade mandlar och andra delikatesser. Till er hjälp har ni tryckt försäljningsmaterial, men också en smart app som håller reda på försäljningen och ger gruppens kontaktperson en god överblick.

Förutom att sälja genom att knacka dörr hos företag och privatpersoner i er egen hemkommun kan ni sälja delikatesser genom sociala medier och andra kontaktnät på internet. Varje försäljare får en egen webbshop vars länk kan spridas till släkt och vänner i hela världen.

Många andra klasser och klubbar som sålt delikatesser har startat nya försäljningssamarbeten när det första visat sig roligt och inte minst lönsamt. Kanske kommer ni känna likadant efter att ha jobbat ihop med DelikatessKungen, och så följs polkagrisresan upp med nya resmål.