Klassresa i Oslo

Är det verkligen en bra idé att åka på skolresa till Oslo? Är inte Norge jättedyrt? Inte är det särskilt exotiskt heller, så då är det väl bättre att välja London eller Paris? Nej då, det finns goda skäl att ta klassen till Oslo. Behöver ni tjäna pengar till klassresan kommer det tips på det med.

Dyrt i Norge

Norrmän är rika, Norge har lika hög BNP som Sverige trots hälften så stor befolkning, och var och varannan norrman kör Tesla. Samtidigt framstår norrmännen som de hurtiga kusinerna från landet. De pratar lustigt, men är alltid trevliga och tillmötesgående. Svåra att ogilla trots att de nästan alltid slår oss i skidåkning.

Visst är det mycket som kostar i Norge, men så stor skillnad mot Sverige är det faktiskt inte. Att äta på restaurang är dyrt, men att bo på camping kostar inte mer i Norge än i Sverige, och den storslagna naturen är gratis eftersom den norska allemansrätten i stora drag fungerar som den svenska. Till Oslo kan ni åka buss från Stockholm på drygt sju timmar. Med tåg är ni framme på fem timmar och bägge alternativen går att hitta för ett par hundralappar. För de pengarna kommer ni inte till Paris.

Vad gör man i Oslo?

Ja, vad kan en skolklass fördriva tiden med i den norska huvudstaden? En guidad sightseeingtur i centrum är ett snabbt sätt att lära känna Oslo, men det går också fint att strosa runt själva. Det finns märkliga dialekter i Norge, precis som i Sverige, men i Oslo är det lätt att förstå och göra sig förstådd. Se Karl Johans shoppinggata, Frognerparken, Munchmuseet och bada i Oslofjorden.

För alla som sett Holmenkollens hoppbackar eller längdåkning på tv är det en upplevelse att se anläggningen live. Dit åker ni med tunnelbana från centrum. Även här finns guidade turer och på köpet får ni en fantastisk utsikt över Oslo.

I Oslo bor ni förslagsvis i tält eller ”hytte” på campingplats eller på vandrarhem som finns i olika prisklasser, med eller utan frukost.

Fyll på klasskassan

Behöver ni tjäna pengar till klasskassan innan skolresan gör ni det ihop med DelikatessKungen, läs mer om hur det funkar här. Ni säljer salami, chokladpraliner och andra delikatesser genom att knacka dörr hos privatpersoner och företag. Varje elev får dessutom en egen webbshop så att ni kan sälja över nätet. Det är både kul och lönsamt.