Finnhamn i Stockholms skärgård

Stockholm är så mycket mer än stadsliv och betong. Bara några få kilometer utanför stadskärnan finns en helt annan värld, Stockholms skärgård. Här är det natur och miljö som gäller, och ett betydligt lugnare tempo. Här finns över tjugotusen öar, många rena semesterparadis. En av de mest populära öarna i skärgården är Finnhamn, en perfekt plats för semester, vila och att ladda batterier.

Vill ni åka på klassresa eller en resa med idrottsklubben till Finnhamn kan ni tjäna pengar till klassen eller tjäna pengar till laget genom ett försäljningssamarbete ihop med DelikatessKungen, som annars har fler idéer på lämpliga resmål för en klass eller klubb.

Välkommen till Stockholms skärgård

Stockholms skärgård har runt tiotusen bofasta invånare, men här finns också femtiotusen fritidshus, så särskilt på sommaren lever skärgården upp. Båtlinjer och butiker som ligger nere övriga året drar igång verksamheten över sommaren. Förr var det jordbruk och fiske som gällde för att försörja sig här ute, men numera har turismen blivit en viktigare inkomstkälla.

Här finns stora öar som Värmdö, Blidö, Vindö och Ljusterö, kända öar som Fjäderholmarna, men också Norröra och Söderöra där man spelade in Vi på Saltkråkan på 1960-talet. Och så Finnhamn, som ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen, och som blivit ett populärt resmål, inte minst för skolresor. Finnhamn är egentligen en by på ön Stora Jolpan i Stockholms norra skärgård, men önamnet är mindre känt än resmålet Finnhamn. DelikatessKungen har annars jättemånga förslag på vart man kan åka på klassresa, men för den som gillar vacker natur är Finnhamn svårslaget.

Aktiviteter på Finnhamn

Finnhamn är som gjort för turister. Här finns en restaurang, en lanthandel, en kiosk och flera olika boendealternativ, som en hundra år gammal kolhandlarvilla, en stugby, ett vandrarhem och tältplatser. Den främsta anledningen till varför många skolklasser och idrottslag åker till Finnhamn är för alla aktiviteter på och runt ön. Här är några av möjligheterna:

  • paddla kajak eller SUP
  • åka roddbåt
  • fiska
  • tävla i paintball
  • spela beachvolleyboll
  • Finnhamnskampen
  • ligga på sandstranden
  • grilla

Tjäna pengar till resan

Behöver ni pengar för en skolresa eller lagutflykt till Finnhamn kan ni sälja DelikatessKungens populära produkter, som lufttorkad salami, lagrad cheddarost och ekologisk olivolja. Företaget står för varorna, ni säljer dem till folk ni känner eller där ni bor, till företag eller privatpersoner. Er andel av vinsten finansierar resan, till Finnhamn eller någon annanstans.