Fornminnen på skolresa

Sverige är ett vackert land för en skolutflykt, så egentligen finns ingen anledning att åka till Sydeuropa på skolresa. I princip kan man kasta pil på en Sverigekarta och låta slumpen bestämma resmål, och så försöker man hitta ett bra boende och meningsfulla aktiviteter utifrån var pilen hamnat. Vill man vara mer systematisk kan man välja ett tema för sin resa, t ex fornminnen. Det finns fornlämningar över hela landet, så se det som inspiration, inte en begränsning.

Först av allt kanske ni ska fylla på klasskassan genom att tjäna pengar till klassen. Det är alltid lättare att planera en resa när man vet hur stor reskassa man har. Mer information om att samla pengar till en skolresa lite senare, men först mer om hur man väljer resmål i förfädernas fotspår.

Utgå från fornminnen

Antingen väljer ni ett resmål välkänt för fornminnen, som vikingastaden Birka på Björkö i Mälaren eller Ales stenar utanför Ystad, en mäktig skeppssättning från järnåldern. Eller något annat område känt för sina fornlämningar. Det finns som sagt många att välja på i Sverige, i olika delar av landet och från olika delar av historien.

Leta fornminnen på vägen

Ett annat sätt är att utgå ifrån vart ni vill resa. En skolklass i Norrbotten kanske hellre vill till Gotland än till Lappland, och en skånsk klass hellre till Dalarna än till Småland. Man vill ju se något nytt när man reser, även om man vill kombinera det med något så gammalt som ett fornminne.

När ni väl har bestämt vilken del av landet ni vill besöka kan ni ta reda på om det finns några runstenar, hällristningar eller gamla gravplatser i området. Ett sätt är att besöka Riksantikvarieämbetets fornminnesregister, där c:a 400 000 fasta fornlämningar dokumenterats.

Pengar till resan

Så var det pengarna då. Genom att starta en försäljning ihop med DelikatessKungen kan ni tjäna pengar till klassresan. Ni säljer exklusiva delikatesser som lufttorkad salami, handgjorda belgiska chokladpraliner och lagrad cheddarost till släkt och vänner, genom att knacka dörr i bostadsområdet eller i kampanjer på sociala medier. Ni behöver inte lägga ut några pengar, tar ingen ekonomisk risk och håller på precis så lång tid ni har lust.

Sedan återstår bara att bestämma resmål. Behöver ni hjälp har DelikatessKungen sammanställt några förslag på var man kan åka på klassresa. Annars kan ni som sagt alltid kasta pil på kartan. Eller varför inte på jordgloben?