Cheddarost, en lagrad delikatess

lagrad cheddarost

Det är något speciellt med de där produkterna som inte går att framställa på nolltid oavsett resurser och hur duktig man än är, som vin eller lutfisk. Väntan på naturliga processer som jäsning eller fermentering går inte att hoppa över, knappast ens skynda på. Det måste få ta den tid det tar.

Ett annat exempel på detta är ost. En del ostar ska mögla under kontrollerade former och förvandlas till delikat grönmögelost eller blåmögelost. Annan ost ska absolut inte mögla, men ändå lagras under flera år innan den uppnår perfekt smak och konsistens.

Cheddar är en by i södra England och ursprungsorten för cheddarost som började tillverkas där på 1100-talet och lagrades i grottor utanför byn tills den uppnådde sin karaktäristiska, skarpa smak som gjort den till en given favorit såväl på ostbrickor som på smörgåsar.

Idag tillverkas cheddar över hela världen. Det är inte som champagne som måste komma från distriktet med samma namn för att få heta så, men den cheddarost DelikatessKungen säljer produceras på en familjegård just i grevskapet Somerset där osten såg ljuset för första gången för runt 900 år sedan. Det recept som används är ”bara” 160 år gammalt och består av komjölk, startkultur, vegetarisk löpe och salt – ingenting annat. Gården drivs fortfarande av samma familj, om än med nya medlemmar än på 1800-talet.

Något annat som gör DelikatessKungens cheddarost unik är att gården är självförsörjande på energi och drivs till hundra procent av förnybar energi. Gården har en egen biogasanläggning, solpaneler driver kylanläggningen och allt vatten som används är återvänt från produktionen, så här har vi ett familjeföretag som inte bara har stolta traditioner bakåt i tiden utan också räknar med att ha det i framtiden.

Svenska folket konsumerar i runda sängar tvåhundratusen ton ost om året, så även om vi äter en hel del mild ost finns det helt klart en marknad för stark och god cheddarost. DelikatessKungen säljer cheddar i två smaker, en lagrad och en extra lagrad. I oöppnad förpackning håller de i minst tre månader så potentiella kunder kan lugnt köpa och invänta det där speciella tillfället då behovet och längtan efter smakrik ost är på topp.