Några ord om vår goda cheddarost

Cheddarost
Många kontaktar oss för att fråga vad våra produkter innehåller eller för att helt enkelt få veta mer om de delikatesser som vi säljer genom alla fina och duktiga skolklasser, föreningar, klubbar och lag. Den här bloggposten kommer därför att sikta in sig på den goda cheddarosten som hjälper olika grupper att tjäna pengar till något skojigt man har drömt om. Häng med nu så ska du få lära dig en hel massa intressanta grejer om vår populära och lättsålda cheddarost.

Vår cheddarost är en noggrant utvald delikatess, helt utan onödiga tillsatser. Gården i England, där cheddarosten tillverkas, är nästintill helt ekologisk, bland annat är den helt självförsörjande på el och gas från förnybara källor. Dessutom filtrerar och återanvänder man allt avloppsvatten. Det är en flerfaldigt prisbelönad engelsk cheddarost som den berömde engelske TV-kocken Gordon Ramsay kallat ”världens bästa cheddar”. Osten framställs fortfarande på samma gård och enligt samma recept som gått i arv i familjen sedan 1861. Det är med andra ord en ostproducent med 155 års erfarenhet i bagaget som tillverkar osten. Den har fått sitt namn efter den lilla byn Cheddar i det engelska grevskapet Somerset och det är också där som vår tillverkare finns.

Traditionen att tillverka ost i dessa trakter går tillbaka ända till medeltiden, så det finns en stolt tradition att bevara här. Det karakteristiska för en äkta cheddarost är att den är ljust gul till orange i färgen och berikad med en mycket distinkt smak. Osten är en så kallad hårdost. Beroende på lagringstid så kan en cheddarost smula lite, varför det är att rekommendera att man skär osten i bitar med hjälp av en ostkniv och inte hyvlar den, som man annars gör med ”vanliga” ostar.

En äkta cheddarost är tillverkad av komjölk. Innan den lämnar gården där den tillverkas så ska den lagras under en period av mellan tre månader och tre år.