Klassresa till en 4H-gård

4H är en internationell organisation grundad i USA som verkat för barn och ungdomar i över hundra år. De fyra H:na står för huvud (kunskap), hjärta (medkänsla), hand (praktisk färdighet) och hälsa (sunt levnadssätt). I Sverige finns ett 40-tal 4H-gårdar, där man låter barn och unga hjälpa till med bl a odling och djurhållning. 4H:s motto är ”lära genom att göra” och syftet är att främja barns utveckling genom att låta dem ta aktiv del i arbetet och ta ansvar inom rimliga gränser. Det handlar alltså om praktisk inlärning, det där som skolor inte alltid lyckas peta in i undervisningen till så hög grad att det motiverar eleverna att tillgodogöra sig kunskaperna.

Därför kan det passa bra att ta med sig klassen till en 4H-gård och låta dem trampa runt i myllan, träffa kor, grisar, höns och getter och samtidigt få en inblick i matens väg från naturen till matbordet. 4H-gården är en unik verksamhetsform som enligt direktiven ska efterlikna en svensk bondgård med självhushåll, med svenska lantraser och växter som odlas på kommersiella lantbruk. Detta är inte en djurpark eller cirkus, och det finns inga karuseller så långt ögat når.

De svenska 4H-gårdarna är väl utspridda över landet, från Kalix i norr till Malmö i söder, och faktum är att en del av dem lämpar sig särskilt väl just för klassresor. Som exempelvis Ästad 4H-gård i Halland, med naturskönt läge, närliggande vandringsleder och utflyktsmål, samt möjlighet att boka kanoter och leva lite vildmarksliv om man ledsnar på gödseldoften. För livet består ju inte bara av inlärning och arbete, man får inte glömma lek, bad, glass och skratt.

Alla resor kostar pengar (även om detta definitivt är en lågbudgetsatsning jämfört med att ta med eleverna till Barcelona eller ens till Köpenhamn). Detta är emellertid en hanterbar utmaning och nu ska jag berätta varför. I över tjugo år har Delikatesskungen hjälpt skolklasser och föreningar att förverkliga sina drömresor genom sitt insamlingskoncept. Barn och ungdomar tjänar pengar till klassen eller klubben genom att sälja Delikatesskungens produkter, salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger till släkt och vänner, föräldrars arbetskamrater och lokala företag. När försäljningen är klar sköter man sedan distributionen av delikatesserna. Och nu kommer det fina i kråksången! Klassen får provision på försäljningen och samlar på så vis pengar till klasskassan. Förutom att det är lönsamt är det dessutom roligt och lärorikt. Så här går det till!