Stenhård Klassresa till Skåne

Det kan tyckas vara ett konstigt tips att åka på klassresa för att kolla på sten, men i Göingebygden i nordöstra Skåne finns många sevärda minnen av denna nästan bortglömda industri. Här finns nämligen en geologisk ådra på 10 mil med diabas som en gång sysselsatte många människor i området. Denna sten bildades för 1 miljard år sedan när het lava trängde upp ur jordens inre. Obearbetad är diabasen mattgrå och skrovlig. Slipad och polerad är den svart, högblank och stenhård. Spår av den skånska diabasindustrin finns runt om i världen, exempelvis i Riksbankens berömda fasad i Stockholm och i sockeln på minnesmonumentet U.S. Marine Corps Memorial i Washington, men nu ska vi gå till källan. Än idag bryts diabas i Skånes stenrike, men i den industri som en gång livnärde tusentals familjer jobbar idag bara några tiotal i fyra kvarvarande stenbrott med att bl a försörja den japanska gravstensmarknaden.

Då är upplevelseindustrin som har bildats kring stenindustrin en större födkrok. Längs den så kallade Stenvägen, den 110 km långa sträckan i Osby och Östra Göinge kommuner, är turismen uppbyggd kring diabasen, ”det svarta guldet”. I Immeln finns vandringsleden Stenrundan och den permanenta utställningen Svart Granit. I Wanås populära skulpturpark finns flera verk utförda i diabas. Den kanske mest genomarbetade turistattraktionen är nog ändå Svarta Bergens arbetslivsmuseum, ett välbesökt utflyktsmål för gruppresor, konstintresserade och inte minst skolklasser. Anläggningen drivs av föreningen Svarta Bergen som har byggt upp ett naturmuseum med guidade turer till Hägghults nedlagda stenbrott. Här finns också restaurang, en historisk fotoutställning och visning av bruksföremål i diabas, så bara där kan ni tillbringa flera dagar om ni så önskar.

Känner ni behov av att bryta av sten-temat kan ni också passa på att besöka leksaksmuseet Lekoseum i Osby, där ortens stora arbetsgivare Brio står i centrum. Eller ta en tur till Östra Göinge där Wanås Slott erbjuder guidade visningar året runt.

Och där det finns turism finns det boende. I Osby och Östra Göinge finns hotell, stugbyar, bed & breakfast, vandrarhem och campingplatser. Oavsett hur ni vill bo och vad ni fyller denna resa med kommer det (som på alla resor) att gå åt pengar, men det går också att ordna. Låt klassen sälja Delikatesskungens salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger. Förutom att eleverna därigenom kan tjäna extra pengar till klassresan är denna försäljning både rolig och lärorik. Här kan ni läsa mer om hur konceptet fungerar!