Klassresa till Stockholm, vattenstaden

Smaka på Klassresa till Stockholm. Stockholm anses av många vara en världens vackraste huvudstäder, och den främsta anledningen är dess många vattendrag. Så varför inte göra en skolresa till Stockholm med vatten i centrum? T ex kan ni omge er med vatten genom att åka ut i Stockholms skärgård. Eller upplev vattnet ovanifrån genom att åka upp i Kaknästornet eller Katarinahissen.

Eller åk ut på vattnet och upplev staden därifrån. Strömma Turism & Sjöfart erbjuder en sightseeingtur runt Djurgården, förbi historiska byggnader och lummig natur, Vasamuseet och Waldemarsudde. Denna tur på en knapp timme marknadsförs som en mycket barnvänlig aktivitet. På båten finns en cafeteria med läsk och bullar och i hörlurarna kan man lyssna på en förinspelad guidning med någon av barnens favoriter Hasse Alfredson eller Markoolio.

Just på Djurgården ligger Aquaria Vattenmuseum, ett museum där vattnet verkligen står i centrum. Här får besökarna på nära håll se hur fiskar och andra djur lever i symbios med växter i ett evigt kretslopp under och strax ovanför vattenytan. På Aquaria har man byggt en egen regnskog och en laxtrappa där öringar varje höst kommer in för att leka och yngla av sig.

Sedan skulle ni kunna avsluta dagen med att själva dyka ner i vattnet? I Stockholm finns mängder av badplatser. Bara i Stockholms stad finns 30 officiella strandbad, exempelvis Flatenbadet i Skarpnäck, känt som en barnvänlig badplats som förutom sandstrand och bryggor har en klätterställning, en grillplats, servering och minigolfbana.

Föredrar ni att bada inomhus (den här tiden på året gör åtminstone jag det) finns det gott om simhallar i Stockholm också. Några av dem har äventyrsbadavdelningar särskilt populära i den yngre generationen. På Gustavsbergsbadet, söder om Stockholm, finns förutom äventyrsbad också möjlighet att hyra in sig för ett ”badkalas” där badet kombineras med mat, dryck och underhållning.

Möjligheterna till vattenäventyr i Stockholm är nästan oändliga. Men för att inte ta er vatten över huvudet, försöka att inte klämma in för många aktiviteter. Och fyll på klasskassan så att ni slipper att kompromissa. Allt som krävs för att tjäna extra pengar till klassen är att inleda ett samarbete med Delikatesskungen. Att sälja företagets salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger till släkt, vänner, bekanta, grannar, lokala företag och vilka mer ni kan komma på är inte bara roligt och lärorikt utan också så lönsamt att det kommer att ge er råd till denna och många fler klassresor. Klicka på denna länk, så får ni veta mer.