Skolresa till Gotska Sandön

Att åka på skolresa till Gotland är inte unikt, men att åka på skolresa till Gotska Sandön är betydligt mer ovanligt, oavsett om ni tillbringar hela resan här eller gör det till ett kortare utflyktsmål. Sommartid går reguljär båttrafik från Fårösund på Gotland och från Nynäshamn.

Gotska Sandön är 9 km lång och 6 km bred. En nationalpark inrättades här 1909. Den har sedan utvidgats i två omgångar, så idag är hela ön en nationalpark. Faktiskt lite drygt hela ön eftersom gränsen sedan 1988 går 300 meter ut i havet.

Namnet Gotska Sandön kommer sig av den sand- och grusrygg som den senaste istiden byggde den av. Man kan lätt tro att detta är en platt sandhög i havet, men för att vara så pass liten är den väldigt kuperad. Öns högsta punkt ligger hela 43 meter över havet och namnet till trots är större delen av ön täckt av tallskog med träd uppemot 500 år gamla. Här finns också en del lövskog.

Djurlivet på och kring ön är imponerande tack vare det relativa lugn som råder. Förutom den talrika stammen av skogshare kan man med lite tur träffa på havsörn, lärkfalk och större korsnäbb, och ännu troligare bofink, svartmes, grå flugsnappare och diverse vadare. Apropå vadare jagar gråsälen fisk runt Gotska Sandön och emellanåt lägger de sig att vila på Säludden i nordost. Öns mest udda rariteter håller sig dock i träden. Tack vare skogens orörda karaktär finns där mycket död ved, vilket gynnar vedlevande skalbaggar. Smedbocken är en av dem. Den är rätt ful både som larv och bagge, men mycket ovanlig. I Sverige finns den bara på Gotska Sandön och på Fårö.

Här finns däremot inga bofasta mänskliga invånare. Förutom nationalparkens personal får ingen bo längre än sju dagar på ön, men så länge ni åker iväg inom en vecka går det utmärkt att stanna här. Det finns en lägerplats där ni kan tälta, hyrtält och stugor. Man kan också hyra in sig i de gamla fyrvaktbostäderna eller övernatta på Svenska Turistföreningens vandrarhem. Allt hänger på hur djupt ni vill gräva i plånboken.

Nja, det beror ju också på plånbokens innehåll, och där kanske vi kan hjälpa till. Genom att sälja Delikatesskungens salami, cheddarost och praliner mot provision kan ni nämligen slippa göra avkall på era resdrömmar. På detta sätt kan skolklasser, föreningar och idrottsklubbar tjäna pengar på ett både lärorikt och lustfyllt sätt. I denna länk finns en beskrivning av hur det fungerar!