Skolresa till Borgholm

I Borgholm, Ölands enda stad, bor det bara tretusen invånare. Åtminstone vintertid, på sommaren finns här betydligt fler människor. Det som i första hand lockar turister till Öland är naturligtvis sol, bad och sandstränder, men såväl Öland som centralorten Borgholm lockar med mycket mer än så för exempelvis en grupp på skolresa.

Sollidens Slott är kanske Borgholms mest omtalade plats. Detta eftersom det är det svenska kungahusets sommarbostad, som kung Carl XVI Gustaf ärvde efter Gustav V år 1950. Sommartid är Slottsparken tillgänglig för besökare. I Paviljongen finns två utställningar, en permanent utställning om slottet och en temautställning med kungligt tema. Årets temautställning heter ”I kungliga kök – en exposé genom hundra år”. Det finns också möjlighet till en guidad tur på 45 minuter.

Ett annat slott med guidade visningar är Borgholms slott. Eller rättare sagt Borgholms slottsruin, för själva slottet brann ner år 1806. Detta har dock inte hindrat dess popularitet. Slottet, som uppfördes på 1100-talet och som numera marknadsför sig som ”Nordens skönaste ruin”, går att beskåda och t o m att hyra. Såvida det inte är något bokat evenemang där, för kanske är denna slottsruin mest känd som konsertarena. Här har hela den svenska artisteliten och många utländska storheter mött sin publik.

Men det finns betydligt äldre byggnadsrester än så på Öland, som var en knutpunkt redan på bronsåldern. I Köpingsvik, några kilometer ifrån centrala Borgholm, finns rester av en marknadsplats från vikingatiden, närmare bestämt från 700-talet. Vikingagravar, runstenar och hällristningar finns på flera platser på ön.

Det gäller för övrigt även vandrings- och cykelleder. Den största är Ölandsleden som är c:a 40 mil lång och löper över hela ön. Även Sverigeleden finns på Öland, men det finns också många mindre kända cykel- och vandringsleder på Öland. I Borgholmstrakten finns ”Borg till Borg-leden”, en 16 km lång vandringsslinga mellan Gråborg och Ismantorps borg.

Ska ni cykla är det enklast att hyra cyklarna. Man får nämligen inte cykla över Ölandsbron, och busslinjerna brukar inte heller hoppa av glädje om man frågar om man kan ta 30 cyklar på bussen. Cykeluthyrning finns både i Borgholm och överallt på Öland. I och för sig kostar det en slant, liksom camping eller hotell, mat och eventuella guidningar. Fast det där löser sig med lite framförhållning. Genom att låta klassen sälja Delikatesskungens salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger kan ni enkelt bygga på klasskassan till önskad storlek. Allt ni vill veta finns att läsa här.