Skinnarcupen – Fotbollscupen i Malung

Varje sommar arrangerar Malungs IF fotbollsturneringen Skinnarcupen, alltid helgen efter midsommar. Fotbollsplanerna med intilliggande omklädningsrum hittar ni vid Storbygärdet och Skinnarvallen i centrala Malung (nästan allt i Malung heter något med skinn-, det är bara att vänja sig) i västra Dalarna. 2015 spelas Skinnarcupen för 37:e gången.

Cupen är öppen för pojk- och flicklag från nio år upp till 15. De allra yngsta spelar femmannafotboll, 10- och 11-åringarna spelar i sjumannalag, 12- och 13-åringarna i niomanna, och högre upp är det fulla elvamannalag som gäller. Max två spelare per lag får vara ett år äldre än sin åldersgrupp. De flesta av lagen som kommer till start är från Dalarna och Gävleborg, men några lag från Stockholmsområdet och ännu längre söderut brukar dyka upp, liksom ett och annat lag från Norge.

Matchtiden är 2×20 minuter för samtliga klasser, med fritt antal byten. I övrigt gäller i stort sett Svenska Fotbollförbundets regler.

Boende anordnas i skolor i centrala Malung. Medtag liggunderlag för det är hårda skolsalsgolv som gäller. Föräldrar och fans hänvisas till Malungs Turistbyrå för andra logilösningar. I Malung finns både hotell och camping, så det ska säkert lösa sig. För spelarna serveras mat tre gånger om dagen. Antingen köper man in sig på enstaka måltider eller också köper man ett gästkort med det antal måltider som passar bäst. I gästkortet ingår också Skinnarcupens egna t-shirt, en specialdesignad minnesplakett, fri entré på badhus och lördagskvällens disco.

Övriga populära kringarrangemang är invigningen med cupkortege, lagfotografering, tävlingar som ”Vem skjuter det hårdaste skottet?”, minigolf på campingen, bowling och kioskerna med hamburgare, toast, korv, glass, dricka, fikabröd och godis. Och hela helgen pågår en loppmarknad på Skinnarvallen (kanske särskilt populär hos föräldrar som hinner tröttna på att titta på fotboll hela dagarna).

Det är ju ett tag till midsommar kan man tycka, nu det är lika bra att börja planera nu när det är mörkt och kallt. Kräver klubbkassan ett tillskott har ni vintern på er att åtgärda det, t ex genom att låta spelarna sälja Delikatesskungens salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger till släkt, vänner, grannar, lokala företag och vilka ni annars kan hitta på. På så vis kan ni finansiera denna och andra av sommarens cuper. Så här går det till!