Klassresa till Gdansk – Polen

Den polska staden Gdansk är huvudstad i Pommern. Här bor knappt en halv miljon invånare. Staden grundades 1224, var en handelsstad på medeltiden och en av de större Hansastäderna.

Gdansk ligger vid Östersjöns kust och är kanske mest känd i Sverige som hamnstad eftersom det går färjor dit både från Karlskrona och Nynäshamn. Härifrån finns järnvägsförbindelse till Berlin och Kaliningrad och motorväg till södra Polen, men staden är faktiskt tillräckligt intressant att stanna i som ett resmål i sig och en idealisk plats för en skolresa.

Genom historien har Gdansk drabbats av såväl svenska soldater som korsriddare, nazister och kommunister. Staden tillföll Polen år 1793, men blev tysk i Tysklands enande 1871. I Versaillesfreden efter första världskriget blev staden återigen polsk och döptes om från det tyska Danzig till sitt polska namn Gdansk. Efter andra världskriget hamnade man under sovjetisk ockupation, som man i likhet med hela östblocket kämpade mot i decennierna som följde. Under 1980-talet växte sig fackföreningsrörelsen Solidaritet stark i Gdansks varvsindustri där elektrikern Lech Wałęsa hade arbetat sedan 1967. Han var en av grundarna till Solidaritet. 1983 fick han Nobels fredspris och 1990 blev han Polens president.

Idag är Leninvarvet omdöpt till Gdańskvarvet, men varken varvs- eller den tidigare starka livsmedelsindustrin är längre de starka födkrokar de en gång varit. Vid sidan av de traditionella industrierna har turismen växt till en stor inkomstkälla. Här finns milsvida, vita sandstränder perfekta för bad, segling, windsurfing och paddling.

Gdansk är också känd för sina många och stora kulturevenemang. Staden är utsedd till ”Europeisk Kulturell Huvudstad” 2016. Samma år arrangerar man EM i fotboll. Arkitektur är en annan av Gdansks starka sidor. Gamla Stan är en given utflykt med dess intressanta hus, gator och gatumusikanter. Shoppingen går inte heller av för hackor. Missa inte heller Oliwakatedralen med en av Europas största kyrkorglar. Om inte den täcker in ert kyrkobehov är St. Mary’s Church och St. Nicholas Church två andra spektakulära byggnader. Solidaritetsmuseet ger viktiga pusselbitar för att förstå inte bara Gdansks och Polens utan hela Europas historia. I det perspektivet kan Bärnstensmuseet verka futtigt, men även detta är ett givet mål för många av stadens turister.

Behöver ni tjäna pengar till klasskassan innan ni planerar resan i detalj kommer här ett förslag. Genom att sälja Delikatesskungens cheddarost och salamikorv mot provision till vänner, bekanta, grannar och lokala företag kan alla era resdrömmar gå i uppfyllelse. Exakt hur det går till kan ni läsa om här!