Klassresa – Roslagsleden

En bra sak med vandringsleder är att man kan välja utformningen av sin resa själv, genom att bestämma hur långt man ska gå, i vilket tempo, var man ska börja och var man slutar, om man ska övernatta eller bara göra en dagsutflykt. Roslagsleden är en 19 mil lång vandringsled som lämpar sig både för korta turer och hela klassresor.

Leden sträcker sig från Danderyd i söder till Grisslehamn i norr. Till startportalen i Danderyd tar ni er med buss från Danderyds Sjukhus eller Mörby Centrum (hållplatsen ”Rinkeby västra” ligger bara hundra meter från Roslagsledens början). Om ni inte väljer att gå från tunnelbanan också, det är inte så långt och ni är ju ändå ute och går. Fast ni behöver som sagt inte börja vandringen vid Danderyd, ni kan hoppa på var som helst, det är det som är det fiffiga. Roslagsleden är uppdelad i elva etapper på vardera 9-25 kilometer och vid varje etapps början och slut finns en informationstavla. Men ni kan börja gå var ni vill längs den 19 mil långa leden, det är bara att följa de orangemarkerade pilarna och trädmarkeringarna.

Längs Roslagsleden finns många olika sorters natur, sjöar, klippor, sandstränder, skogar, grillplatser, historiska platser och fornminnen, och boenden i form av campingplatser, stugbyar, hotell och vandrarhem. Denna film kan förhoppningsvis ge lite inspiration och kanske en idé om vilken del av leden som skulle passa er grupp allra bäst:

Väl framme i Grisslehamn kan ni åka vidare med båt och fortsätta vandringen på andra Östersjön. Roslagsleden är nämligen en del av en Europavandringsled som sträcker sig från Turkiet till Finland, så endast fantasin och tiden sätter gränserna. Och konditionen. Och i ärlighetens namn också pengarna.

För även om det är billigt att vandra vill ni kanske köpa en och annan karta och grillkorv, och ska ni övernatta längs leden kostar även det en slant. Fast även detta går att ordna. För att slippa låta föräldrarna stå för fiolerna kan ni starta ett litet insamlingsprojekt i klassen. Genom att sälja Delikatesskungens salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger till grannar och vänner kan eleverna själva tjäna ihop till resan. Förutom att det är en nyttig introduktion till arbetslivet är det kul också! I denna länk finns allt ni behöver veta för att ta första steget på detta vandringsäventyr.