Eken Cup – handbollscup utomhus!

Handboll är ju en rätt utpräglad inomhussport, men det finns några turneringar som går emot strömmen genom att spelas utomhus. Eken Cup på Gubbängsfältet strax söder om Stockholm är en av dem. Egentligen är Eken Cup inte en, utan fyra cuper, Eken Senior Cup, Junior Cup, Ungdomscupen och Minicupen. Spelar gör pojkar och flickor från nio år och uppåt. Arrangörer för Eken Cup, som spelas under en långhelg i början av juni, är de tre föreningarna GT Söder, HK Cliff och AIK. 2015 kommer cupen (cuperna) att spelas 13-16 juni. Då firar man dessutom 40-årsjubileum.

Under Eken Cup spelar runt 500 lag tillsammans över 1500 matcher. De flesta från Sverige, men det brukar också komma lag från övriga Norden, Baltikum, Ungern och Polen. Förutom all handboll blir det också massor av kringaktiviteter. I Stockholms Handbollsförbunds tält pågår mässor, prisutdelningar, autografskrivning, utställningar och föredrag.

I kvalomgången delar man in lagen i grupper om 4-8 lag där alla möter alla. Alla lag går sedan vidare till antingen A- eller B-slutspel (utom i seniorklasserna där man bara spelar A-slutspel). I slutspelet är det cupspel med utslagning som gäller. Alla tre juniorcuperna spelar sina matcher i 2×15 minuter.

Under Eken Cup kan spelarna bo på någon av de skolor och idrottshallar i närområdet som står till arrangörens förfogande. Föredrar man att bo på hotell har cupen en särskild rabatt på Best Western Farsta Strand Hotel & Conference.

Mat (frukost, lunch och middag) ordnas av Klein’s Kitchen. De tävlande lagen kan köpa gästkort med helpension, men det går också bra för både spelare och publik att köpa måltidskuponger. Vid varje lunch och middag finns kött-, fisk- och vegetariska rätter att välja på.

Även om handboll är en billig sport drar ju hundralapparna iväg på startavgift, resa, mat och boende. Bestämmer man sig sedan för att ge sig iväg på andra aktiviteter när man ändå är i huvudstaden finns det inget kostnadstak alls. Här finns ju exempelvis Gröna Lund, Skansen, Vasamuseet, sightseeingbåtar, en massa annan sport att titta på i Globen, på Friends Arena, Stockholms Stadion…

Så det kan vara läge att se om klubbkassan innan ni åker. Ett sätt att fylla den är att låta era handbollstalanger prova på livet som försäljare. Genom att sälja Delikatesskungens salami, cheddarost, chokladpraliner, dragerad lakrits & mandel, ekologisk olivolja och balsamvinäger till grannar och vänner kommer ni att ha råd att göra nästa års Eken Cup till ett riktigt minnesvärt äventyr. Mer om hur detta går till kan ni läsa här!