Cheddarost, ny delikatess med gamla anor

Att våra lag, föreningar och skolklasser kan sälja salami har troligen inte undgått någon. Nytt för i år är att grupperna nu även kan sälja ost, delikatessen Cheddarost. Denna vällagrade smaksensation är inte bara dokumenterat god, osten har en dokumenterad historia också.

Namnet cheddar kommer från byn Cheddar, i Somerset i sydvästra England. Det är inte helt utrett om receptet möjligtvis härstammar från Frankrike, men Cheddar är ändå cheddarostens vagga. Osten tillverkas av komjölk och lagras mellan tre månader och tre år innan den är klar att servera. I utkanten av byn Cheddar finns ett antal grottor med idealisk temperatur och fuktighet för ostlagring. Här har det skapats ost åtminstone sedan 1100-talet.

På 1800-talet moderniserades tillverkningsprocessen av Joseph Harding, som har kallats cheddarostens fader. Tack vare honom blev cheddarn inte längre bara en engelsk angelägenhet. Nu kom exporten igång, i första hand till Skottland och USA. Joseph Hardings både söner såg så småningom till att tillverkning kom igång i Australien och Nya Zeeland. Men trots allt är det fortfarande i England cheddarn är som allra störst, faktiskt den överlägset mest populära osten, som står för mer än hälften av den engelska ostmarknaden till ett totalt värde av över 11 miljarder kronor per år!

Delikatesskungens cheddar framställs just i England, på en familjegård där receptet och tillverkningsprocessen gått i arv sedan 1861. Osten är helt fri från färgämnen och konstgjorda aromer. I osten är det bara god smak från pastöriserad komjölk, startkultur, vegetarisk löpe och salt.

Att cheddar kommer från korna var kanske ingen högoddsare, men visste du att vart fjärde barn i Sverige mellan 7 och 12 inte vet att ost framställs ur mjölk? Det är förresten lika många som inte känner till att bacon kommer från gris. I det gamla bondesamhället var matens ursprung självklar för varje fyraåring, men nu när en så försvinnande liten del av befolkningen arbetar med framställning av mat är det inte längre det. Så om ni behöver fler skäl till att låta barnen/ungdomarna i er klass, klubb eller förening sälja Delikatesskungens produkter kanske detta är ett sådant. Genom att involvera barnen i matdistributionen kan de på ett pedagogiskt och naturligt sätt lära sig varifrån mat kommer.

Fast varför skulle ni behöva fler skäl? Det borde ju räcka med att Delikatesskungens försäljningskoncept är lönsamt, roligt och enkelt. Sälj vår nya ost ni också, så här fungerar det att tjäna pengar med oss, klicka här!