Gröna lund

Gröna Lund är som nog de allra flesta redan vet ett gammalt nöjesfält som är beläget på Djurgården i Stockholm. Att det är gammalt är egentligen väldigt försiktigt uttryckt eftersom Gröna Lund – som för övrigt har fått sitt namn efter en gammal krog som hette Gröna Lunden och som låg just här och finns omnämnd i flera av Bellmans epistlar från 1700-talet – räknar sina anor från starten på 1880-talet då en tysk vid namn Jacob Schultheiss arrenderade hela området i syfte att anordna ”Karuseller och andra Nöjesanordningar”, som det står i de gamla dokumenten från starten av tivolit Gröna Lund. Invigningen av Gröna Lund – eller ”Grönan” som stockholmarna själva brukar kalla det – skedde 1883 vilket gör det till Sveriges äldsta existerande tivoli. Gröna Lund håller öppet för allmänheten från slutet av april till mitten av september varje år.

Förutom alla häftiga åkattraktioner som man kan erbjuda alla sina besökare så består Gröna Lund även av teatrar och olika scener där man bjuder på uppträdanden av kända artister. Den kända restaurang Tyrol finns också här. Den stora scenen är känd för många eftersom artister i stil med KISS, Paul McCartney, Alice Cooper, Jimi Hendrix, ABBA och en lång rad andra världsberömda band och artister har uppträtt där. Stora scenen är också exponerad i TV4 varje lördag under sommaren när man direktsänder sitt program ”Sommar på Gröna Lund” därifrån med frågesport och framträdanden live av kända artister.

En klassresa till Gröna Lund kommer att betyda väldigt mycket för er i klassen eftersom Gröna Lund inte bara är ett nöjesfält utan också ett laboratorium fullt av roterande och accelererande system. Här kan ni få chansen att mäta, observera, räkna och känna på naturvetenskapliga principer.

Ni vet väl om att Delikatesskungen kan hjälpa er att tjäna pengar till er klassresa? Här kan ni läsa mer om vårt unika koncept.