Träning ökar barn och ungdomars självkänsla

glad

Att motionera och röra på sig mer är ingen nyhet att det är bra för kroppen. Men visste du att fysisk aktivitet även förbättrar barnens psykiska välmående?

Samhällsutvecklingen har inneburit att den dagliga fysiska aktiviteten har minskat. Vi använder våra kroppskrafter allt mindre i vårt dagliga liv. Det fysiska behovet av kroppsrörelse har inte minskat, utan det är möjligheten för barn och ungdomar att få detta behov som har blivit allt mindre. Minskad möjlighet till utelek, den förbättrande kommunikationen och dator- och mobilspel är några exempel som förminskar barn och ungdomars krav på fysisk ansträngning. Kunskapen om betydelsen av fysisk aktivitet för god hälsa ökar samtidigt som vi har varit mycket uppfinningsrika med att utveckla teknologin så att vi ska slippa att använda vår muskelkraft.

Vi behöver röra på oss för att må bra både fysiskt och psykiskt. Fysisk aktivitet är tydligt relaterad till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Samtidigt visar en studie från Örebro universitet som följt 400 ungdomar i åldrarna 16 till 20 år under tre år att de som ägnade sig åt någon slags idrottsträning var mindre depressiva, trivdes bättre i skolan och hade en högre självkänsla än de ungdomar som inte ägna sig åt en idrottsaktivitet.

Magnus Lindwall, Professor i hälsopsykologi vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet, berättar att träning har en extrem stark kraft. Han menar att fysisk aktivitet och träning kan fungera som behandling för redan mild till måttlig depression. Det har liknande effekter som psykofarmaka, som piller eller terapi. Men fysiskt aktivitet är också bra för att redan förstärka det som är bra, inte bara för prevention. Det gäller dock inte alla människor, för somliga är sambandet mellan träning och psykisk hälsa extra starka, medan för andra varit måttliga.

Sedan gäller det inte att börja på vilken aktivitet som helst och därefter känna sig bättre fysiskt och psykiskt. Att ligga i soffan och äta godis och inte göra någonting alls är också en ganska skön känsla. Det gäller att hitta något som tycker är roligt på en gång och framförallt att våga testa olika roliga sporter.

Men ibland handlar det inte om att barnen eller ungdomarna inte vill sporta, ibland handlar det ekonomiska problem. Vi vill att alla barn och ungdomar ska få en chans att kunna sporta och därför finns vi här, DelikatessKungen hjälper lag och föreningar att enkelt tjäna pengar till laget eller klubben.