Klassresa till Kroatien – Nationalparken Krka

Klassresa till Kroatien kan varmt rekommenderas. Krka är namnet på en av Kroatiens åtta nationalparker. Den ligger i södra Kroatien, vid Adriatiska havet, strax norr om Split. Krka fick nationalparksstatus 1985, men delar av den 75 km långa Krkafloden har varit skyddad ända sedan 1948.

Nationalparken, som totalt inrymmer 109 kvadratkilometer, är främst känd för sina sjöar och vattenfall, och dessa är nog den främsta anledningen till att detta har blivit ett populärt resmål för skolklasser. Här finns också 860 arter av växter, 222 identifierade fågelarter och i floden simmar arton olika sorters fisk, vilket gör områdets flora och fauna minst sagt imponerande.

Krkas främsta dragplåster är vattenfallen Skradinski Buk och Roški slap och ön Visovac med sitt berömda franciskanerkloster. Förutom att beundra arkitekturen finns det ett konstgalleri i klostret.

För att maximera upplevelsen av ett besök i denna nationalpark rekommenderas att man tar hjälp av områdets guider, som klädda i traditionella folkdräkter visar besökarna runt i parken och uppmärksammar dem på fascinerande sevärdheter och historiska minnesmärken. Gammaldags hantverk utgör en viktig del i att besökarna får se en mycket levande historia. Att både få se arbetet och det färdiga resultatet är bra mycket intressantare än trista museer. Exempelvis kan man i någon av områdets gamla kvarnar få se hur säd maldes förr i tiden.

Guidade båtturer är ett annat svårslaget trumfkort på detta resmål. Floden Krka utgör ju själva hjärtat i nationalparken och är anledningen till att den kom till. Besökare kan välja mellan olika turer, där en tripp till Visovac och dess kloster utgör den längsta på hela 3,5 timmar.

På denna resa kan er klass förena nytta med nöje. The Public Institute of Krka National Park arbetar hårt med utbildning och har workshops med barngrupper på upp till 50 elever. Här kan man få lära sig om djur och natur, hur återvinning sparar på naturens resurser (och hur dagens konsumtionssamhälle inte gör det). Men det främsta skälet att besöka nationalparken Krka är nog ändå att den är bedårande vacker, se själva:

Att åka på skolresa till Kroatien kostar en del, det går knappast att komma ifrån även om man försöker välja billiga rese- och boendealternativ. Ett sätt att ha råd med resan utan att tumma på varken kvalitet eller bekvämlighet är att innan denna utflykt sälja Delikatesskungens produkter mot provision till släkt, vänner, grannar och företag. Så här säger några av Delikatesskungens samarbetspartners om sina upplevelser av att sälja cheddarost och salami.