Vikingaliv på Storholmen

Man kan läsa böcker, se på filmer och höra föredrag av experter, men ingenting levandegör historia som att uppleva miljöerna i nutid. Detta är möjligt på det arkeologiska friluftsmuseet Storholmen i Svanberga, en mil norr om Norrtälje. Läs mer om Storholmen och hur er skolklass kan tjäna pengar till klassresan dit!

Historiska resmål

DelikatessKungen har en hel lista med tips på äventyrliga klassresor, som nöjesparker och äventyrsfält, men historia är äventyrligt på ett annat sätt än bergochdalbanor och vattenrutschkanor. Det är också ett område med många intressanta resmål. Ni kan t ex besöka monument som Stonehenge eller Ales stenar, eller åk på guidade turer där människor i tidstypiska kläder berättar om gamla händelser. En annan variant är att åka till en plats där man bevarat eller byggt upp byggnader för att i möjligaste mån få till en miljö som det en gång var. På detta tema ligger Skansen i Stockholm nära till hands, eller Birka på Björkö i Mälaren. Storholmen är inte lika känd än, men så har verksamheten bara bedrivits sedan 1996, att jämföra med Skansen som invigdes 1891, mer än hundra år tidigare.

En dag i vikingabyn

Hur en dag på Storholmen ser ut kan ni bli högst delaktiga i. Här pågår kurser i smide och husbygge, hantverk och slöjd är ständigt närvarande aktiviteter. Man har särskilda skolprogram för skolgrupper, men det hänger också på vad ni vill själva. I vikingabyn kan ni bo och äta som vikingar, och om ni önskar kan ni hyra hela byn för en dag eller två.

Ta er till Storholmen

Låter detta intressant är det dags att planera för hur ni ska ta er till en skolresa i Svanberga och Storholmen. Rent praktiskt åker ni enklast dit med allmänna färdmedel. Ni kan åka buss hela vägen fram till vikingabyn. Resan tar en dryg timme från både Stockholm och Uppsala.

Men för en lyckad klassresa krävs mer planering än att köpa biljetter och boka lokal. Först gäller det att få råd med skolresan och det är där DelikatessKungen kommer in. Genom att sälja DelikatessKungens produkter, som cheddarost, olivolja och salami, kan ni finansiera denna och annan klassresor. Ni säljer dem på hemmaplan och till er hjälp har ni tryckt marknadsföringsmaterial och DelikatessKungens användbara app, som håller reda på försäljningen och där klassens kontaktperson kan kommunicera med hela gruppen och enskilda säljare. Försäljning kan bli första steget till en lyckad skolresa.