Med klassen till Hamburg

Hamburg är kanske inte känd som ett stort turistmål. Inte som London, Paris och andra europeiska storstäder, men för den skolklass som vill uppleva storstadspuls i Sveriges närområde är Hamburg inget dåligt val.

Hamburg är faktiskt Tysklands näst största stad, bara Berlin har fler invånare. Det är dessutom en stad med gamla anor. Redan på 800-talet började staden växa fram och tack vare läget vid floden Elbe blev Hamburg ett nav för Hansan, det dominerande handelsförbundet från 1100-talet och c:a 500 år framåt.

Idag är Hamburg en storstad med många storslagna byggnader och handelsgator. Stadens grönområden är mindre kända, men såväl Hamburgs stadspark som Hagenbecks djurpark är värda ett besök, och sjön Binnenalster med alla sina kanaler har lett till att Hamburg har fler broar än Amsterdam och Venedig tillsammans.

Kanske är det kommunikationerna som är allra bäst med Hamburg. Pendeltåg och tunnelbana gör det lätt att ta sig fram i staden utan bil. Till Hamburg åker ni flyg, tåg eller buss från Sverige. Från Malmö är det bara 35 mil till Hamburg, över Danmark.

Innan ni bestämmer hur och när ni ska åka till Hamburg, hur länge ni ska vara borta och vad ni ska göra kanske ni borde se över klasskassan. Det är inte kul att behöva vända på varje krona under skolresan, snåla och välja bort aktiviteter. Men istället för att sänka ambitionen och välja bort en utlandsresa till förmån för ett svenskt, billigare resmål, kan ni fylla på klasskassan.

Det finns massor av sätt. Arrangera ett evenemang som en konsert eller en loppmarknad, kolla möjligheterna med kommunen om ni inte kan utföra något jobb som behöver göras, som ett städprojekt eller att rensa sly i ett kommunalt friluftsområde, eller sälj något – er tid eller saker ni tillverkar.

Eller tjäna ihop pengar till skolresan genom att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, som i tre decennier har hjälpt idrottsföreningar och skolklasser att förverkliga sina resplaner. Många är de klassresor och träningsläger vars grundplåt kommer från försäljning av delikatesser.

DelikatessKungen fixar delikatesserna, ni säljer dem på er egen hemort och/eller på nätet, och ni får betalt för varje produkt ni säljer. Ni förbinder er inte att sälja en viss mängd, ni tar ingen ekonomisk risk och ni säljer bara så länge ni tycker att det är roligt.