Vandra Bruksleden med skolan

Vandring i naturen är en vettig sysselsättning på en skolresa eller skolutflykt. Aktiviteten kräver inte en massa dyr och krånglig utrustning. Förutom ett par lämpliga skor går det mesta att låna ihop om det behövs. Inte heller kräver det några större förkunskaper. Alla som kan gå kan vandra på skogs- eller fjällstigar. Alla kan inte göra det långt och länge, men det är nästa argument för att vandra med klassen. Det går att anpassa sträckan och farten så att alla hänger med.

Vandra kan man göra varsomhelst, till och med i städer även om det man i första hand tänker på när man pratar om vandring är i naturen, förslagsvis i en nationalpark eller ett naturreservat. Allra lämpligast är vandringsleder. Det är stigar som är anpassade för vandring. Förutom att det finns kartor över lederna är de uppmärkta och uppdelade i etapper av olika längd och svårighetsgrad. Där finns naturliga rastplatser, grillplatser, vindskydd och ibland också tältplatser och raststugor längs vägen. Detta gör vandringsleden ännu bättre för en grupp som då kan välja rutt så att den blir lagom lång för just dem.

En av dessa vandringsleder är Bruksleden som går från Västerås till Avesta, via Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg. Totalt är det 27 etapper på 4-16,5 kilometer. Hela leden är 25 mil, så det lär räcka även för den mest promenadvilliga klassen.

Namnet Bruksleden kommer av de många bruksorter som passeras på vägen. En del av dem fortfarande högst aktiva. Andra mer sovande, men då kan man i gengäld besöka museer eller hembygdsgårdar som beskriver det arbete som en gång utförts där. Vill ni istället fokusera på miljön kan ni stanna vid badplatser, utsiktspunkter eller några av de naturreservat som leden passerar.

Att sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen är ett roligt och inspirerande sätt att tjäna pengar till skolresan. Att vandra kan vara världens billigaste aktivitet för det behöver inte kosta en enda krona. Å andra sidan kan det vara skönt med en reskassa tillräckligt stor för att inte behöva välja bort allt som kostar pengar. Bor ni inte längs vandringsleden har ni en kostnad att ta er dit. Ni vill kunna äta längs vägen och är ni borta flera dagar kan det vara skönt att slippa bo i tält utan kosta på sig ett vandrarhem där man kan ta sig en varm dusch efter en lång dags vandring.