Till Filmstaden med klassen

I Stockholm finns massor av klassiska museer att besöka på en skolutflykt eller klassresa. Historiska, Naturhistoriska, Fotografiska och Tekniska Museet t ex. Men allt behöver inte vara hundratals eller tusentals år gammalt för att bli intressant. I Solna norr om Stockholm ligger Filmstaden, Svensk Filmindustris stora inspelningsstudio där över 500 filmer spelats in. Mellan åren 1919 och 1970 pågick det alltid en filminspelning här och alla svenska skådespelare, regissörer och övriga filmarbetare har passerat här en eller annan gång.

Idag visas ”Sveriges Hollywood” upp som den filmhistoriska plats den är. Ta med klassen hit på en guidad visning, med eller utan filmklipp. Se platserna där Ingmar Bergman spelade in några av filmvärldens mest berömda scener, kolla in klädförrådet och häng där Greta Garbo hängt. Efter det tar ni förslagsvis en fika i Portvaktsstugans våffelkafé, i sig en fantastisk miljö där man känner historiens vingslag.

Till Filmstaden åker ni tunnelbana från Stockholms Central. Den resan tar tio minuter, men efter besöket kommer det att kännas som att ni åkt i en tidsmaskin. Dessförinnan måste ni utforma hela skolresan. Filmstaden är ett litet universum i miniatyr, men det finns mycket annat att se och uppleva i huvudstaden, vare sig ni gillar historiska miljöer, actionladdade äventyr eller vacker natur.

Vilka av alla alternativ ni ska välja kommer antagligen bero en del på klasskassans storlek. Kanske åker ni över dagen och måste vara selektiva med vad ni ska hinna med. Kanske stannar ni en vecka i och runt Stockholm och i så fall kan ni hinna pricka in både gamla och nya miljöer och aktiviteter.

Ta hjälp av DelikatessKungen för att tjäna pengar till klassresan. Företaget tillhandahåller delikatesserna och marknadsföringsmaterialet. Eleverna säljer varorna till företag eller privatpersoner, genom att knacka dörr eller bearbeta marknaden över internet. Utbudet är bl a lufttorkad salami, handgjorda chokladpraliner och ekologisk olivolja som inte finns att köpa i butik.

Ersättningen är helt provisionsbaserad, så varje produkt som säljs ger mer pengar till skolresan, och ju mer ni säljer, desto mer pengar per såld vara blir det. Andra skolklasser, idrottsklubbar och föreningar som sålt delikatesser har inte sällan återkommit till DelikatessKungen för att starta nya försäljningssamarbeten när de upptäckte hur roligt och inte minst lönsamt det var att sälja första gången. Ni tar inga ekonomiska risker och lägger inte ut en enda krona, så är ni det minsta intresserade är det bara att prova själva.