Skolresa på Kullaberg

Skåne är känt som ett platt landskap, men även där finns toppar och dalar. I nordvästra Skåne ligger bergskammen Kullaberg med två anslutande naturreservat. Branta berg, havsklippor och grottor har gjort landskapet mycket speciellt och bl a lett till att Kullaberg klassats som en trestjärnig turistattraktion av Michelinguiden.

Möjligheten att vandra och bada, klättra och uppleva ett aktivt djurliv med c:a 275 olika fågelarter har tillsammans med antalet sevärdheter gjort Kullaberg till en intressant plats att besöka, t ex på en skolresa.

Kullabergs naturreservat och naturrum Kullaberg är en bra startpunkt. En naturvägledare kan visa er de spektakulära miljöerna och det finns också möjlighet att bedriva egna studier på östra och västra Kullaberg.

Det går flera vandringsleder genom Kullaberg. Kullaleden, sju mil lång, passar såväl nybörjare som mer erfarna vandrare, och utefter den finns flera hotell, vandrarhem, stugor, campingplatser och vindskydd.

På nätsidan Kullaliv får ni information om evenemang och sevärdheter i området. Läs och bestäm själva om ni vill satsa på grottvandringar eller besöka Lars Vilks unika konstverk Nimis, en skulptur av drivved. Eller ta dagarna som de kommer, bada, ät glass, grilla och häng. En klassresa på Kullaberg ger många möjligheter.

Men som alltid påverkas möjligheterna av gruppens ekonomiska förutsättningar. Att bada och vandra är i stort sett gratis. Vill ni åka på tumlarsafari och kolla in traktens delfinliknande tandvalar från ribbåtar kommer det att kosta lite mer. Samma sak med mat och boende, det finns alla prisklasser, men lyx och bekvämlighet kostar.

DelikatessKungen har sedan början av 90-talet gett skolklasser möjligheten att tjäna pengar till klassresan genom att sälja delikatesser som handgjorda chokladpraliner från Belgien och lufttorkad salami från Tyskland. Ni säljer dem genom att först ta upp beställningar där ni bor eller på nätet, från företag eller privatpersoner. Till er hjälp har ni DelikatessKungen tryckta försäljningsmaterial och praktiska app.

När ni känner att marknaden är färdigbearbetad får er kontaktperson hem alla de sålda varorna. Sedan är det bara att leverera dem till kunderna som samtidigt betalar. Ni behöver inte lägga ut en enda krona och ni åtar er inte att sälja ett visst antal produkter utan säljer bara så länge ni tycker att det är kul och lönsamt. Ni får nämligen betalt efter hur mycket ni säljer, så ingen lägger sig i hur många eller hur få timmar ni lägger på försäljningen. Ju bättre försäljning, desto mer pengar till skolresan.