Stand up paddle boarding

Vi har alla sett dem. De står på en surfingbräda, men istället för segel har de en lång paddel. Det är alltså varken surfing, kajak eller kanot, det är stand up paddle, eller SUP om man så vill. Med SUP-bräda tar man sig fram både i en lugn insjö, ett hav med vågor, en älv eller å. Det kräver balans, men när man väl fått in tekniken är det ett kul och smidigt sätt att ta sig fram på vattnet. Nästan som att, likt Jesus, gå på vatten.

Även om stand up paddle boarding tycks ha exploderat de senaste åren är det ingen ny sport. Förutom att människor i alla tider tagit sig fram på vatten på olika typer av flottar med en paddel eller stolpe i handen började man göra det organiserat på Hawaii på 1940-talet. Då stod man på vanliga surfbrädor, numera är brädorna specialiserade för ändamålet, i glasfiber, kolfiber, trä eller till och med uppblåsbara av plast, och med en eller flera styrfenor för att de ska ligga stabilt i vattnet.

Man behöver såklart inte springa iväg och köpa en surfbräda för att testa på SUP, det finns uthyrare överallt där det finns lämpliga vattendrag. För ett par hundralappar hyr man en SUP-bräda inklusive flytväst och paddel, och behöver man våtdräkt finns det också.

Vill ni testa stand up paddle boarding på skolutflykten kan hela klassen hyra brädor. Kanske vill ni också slå till på en lektion i grunderna av en instruktör som kan visa er hur det går till. Annars märker ni det själva. Det gäller att hålla koll på vattnet och hålla balansen, annars blir man blöt.

Men innan ni kommit så långt att ni får testa att balansera på vattnet gäller det att hitta ekonomisk balans. På en skolresa går det att hitta betydligt dyrare aktiviteter än SUP, men även om en del uthyrare har grupprabatter kommer det att kosta när hela klassen ska med. Starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, så blir klasskassan fylld på nolltid. Ni säljer delikatesser som cheddarost, dragerad lakrits och kryddig salami på er egen hemort. Med DelikatessKungens provisionsupplägg väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen, men ju mer tid, desto mer pengar till klassresan. Precis som vid paddlandet gäller det att hålla tungan rätt i mun.