Lapplandssommar

Svenskar åker gärna söderut på sommarhalvåret, till Västkusten, Skåne, Sydeuropa eller Thailand. Men det går att göra tvärtom, att mitt i sommaren åka till orter kända för skidanläggningar med snögaranti på vintern. En skolklass som vill uppleva något annorlunda kan t ex åka till Lapplandsfjällen på skolresan, även om den går av stapeln på sommaren. Eller kanske just därför. Även Norrland har sommar, och naturen är minst lika vacker utan snö.

I Lapplandsfjällen finns Laponia, Europas största sammanhängande naturlandskap med orörd natur. Detta i form av fyra stora nationalparker, Sarek, Stora Sjöfallet, Muddus och Padjelanta, alla med sin prägel. Padjelanta har fjällsjöarna för bad och fiske, Muddus urskogen, Sarek vandringslederna och Stora Sjöfallet har precis som det låter ett stort sjöfall.

Är det fjällvandring som är planen är Sarek vinnaren. Här finns runt hundra fjälltoppar över 1800 meter över havet. Utgå ifrån någon av fjällstationerna vid Saltoluokta eller Kvikkjokk. Även i Padjelanta kan man fjällvandra. Padjelantaleden kräver runt tio dagars vandring, men som med alla vandringsleder kan man välja en kortare sträcka. Att vandra i fjällen behöver ju inte betyda tuffa strapatser och att bo i tält. Ni kan lika gärna bo på hotell, vandrarhem eller Abisko Turiststation och göra enklare dagsutflykter med medhavd matsäck.

Det här är områden med fantastisk natur. Men även om det kan låta anspråkslöst att vandra i fjällen kommer det att gå åt pengar. Är det något man lär sig på en klassresa till Lapplandsfjällen är det att Sverige är ett stort land. Avstånden är långa, inte bara mellan orterna i Lappland utan också dit. Räkna med att avsätta ganska mycket pengar och ännu mer tid för att ta er till naturen och fjällen i Lappland. Ni kan behöva använda såväl flyg som tåg och buss innan ni är framme.

Innan ni kommit så långt bör ni därför se till att klasskassan är laddad. Ett enkelt, men samtidigt roligt sätt att göra det är att starta en försäljning ihop med DelikatessKungen som i trettio års tid hjälpt skolklasser, idrottsklubbar och andra grupper av unga att finansiera sina resor.

Först tar ni upp beställningar på populära delikatesser som belgiska chokladpraliner, dragerad lakrits och lagrad cheddarost. När ni känner er färdiga får ni hem produkterna, levererar dem, tar betalt och behåller er del av vinsten. Andra skolklasser har inte bara skaffat pengar till en skolresa på det här sättet, utan till flera.