Klassutflykt till Åland

Om ni vill åka på skolresa utomlands utan att behöva flyga eller betala en massa pengar är Åland det givna valet, Sveriges närmaste utlandssemester. Tänk Saltkråkan möter Mumindalen – där har ni Åland!

I år firar ön dessutom hundraårsjubileum eftersom man fick sitt självstyre 1922. Åland är ju inte riktigt ett eget land utan lyder under Finland, men de har egen regering och är på många sätt en egen nation.

På Åland bor 30000 invånare. En dryg tredjedel av dem bor i Mariehamn, Ålands enda stad, men sommartid är det betydligt fler människor på hela Åland, precis som på de svenska semesteröarna Öland och Gotland. Turismen är en viktig industri här, och för oss svenskar är det praktiskt att alla pratar svenska.

Åland är egentligen inte en ö utan närmare 7 000 öar. Långtifrån alla är bebodda. I alla fall inte av människor, men fåglar och andra djur har också sin givna plats på Åland. Här finns hela 59 naturreservat.

Djurlivet och naturen är ett skäl att turista på Åland, men här finns också vackra byggnader och båtar, hantverk och hemslöjd, museer och god mat. Men egentligen behöver ni inte krångla till det med sevärdheter och aktiviteter. Hyr cyklar och åk runt, vandra, bada, grilla eller bara häng på rogivande och vackra Åland.

Det finns massor av boendealternativ under ert besök på ön, från tält och campingstugor till vandrarhem och hotell. Och från Sverige reser ni självklart med båt, från Stockholm, Kapellskär eller Grisslehamn i Roslagen. De snabbaste resorna tar bara två timmar.

Den mest utmanande etappen är möjligen att få råd att åka på skolresa. Det är den vanligaste anledningen till att skolresor rinner ut i sanden, eller att man sänker kraven så lågt att resan till slut ersätts av en dagsutflykt till grannbyn, mat på gatuköket och en glass. Låt inte det ödet drabba era resplaner. Behöver ni pengar till klassresan kan ni ta kontakt med DelikatessKungen, som har lång erfarenhet av att hjälpa till med finansieringen av skolutflykter.

Ni säljer företagets delikatesser, som chokladpraliner, cheddarost och ekologisk olivolja, och får en slant för varje förpackning ni säljer. Det gör ni där ni bor eller på nätet, med hjälp av DelikatessKungens app och försäljningsmaterial. Ni tar inga ekonomiska risker och väljer själva precis hur mycket tid ni vill lägga på försäljningen. Det är roligt, lärorikt och inte minst lönsamt.