Skolresa till Lettland

Våra baltiska grannländer ligger bara en båtresa bort. Ändå är det många svenskar som inte besökt Estland, Lettland eller Litauen. Synd, för där finns många historiska sevärdheter, med eller utan svenska kopplingar, men också turiststråk, sandstränder och annat man vill uppleva på sin semester. Dagens tips får bli en skolutflykt till Lettland.

Lettland, den mellersta baltstaten, blev självständigt från Sovjetunionen 1991. I huvudstaden Riga bor över en tredjedel av landets c:a två miljoner invånare, men Lettland är mycket mer än Riga. Här finns stora skogar, nationalparker med orörd natur, femtusen sjöar och 50 mil kust med en hel del sandstränder.

Besök Riga med sevärdheter som Gamla stan, centralmarknaden och Riga Motormuseum, men hyr också gärna cyklar och bege er ut i Lettlands storslagna natur. Vill ni känna historiens vingslag kan ni också ta del av svenska minnesmärken. De är inte lika vanliga här som i Estland, som tillhörde Sverige under 160 år, men även i Lettland lever minnet av den svenska tiden. Särskilt på landsbygden där var och varannan by har en svenskskans eller svensksten till minne av en tid de flesta letter uppfattar som god.

Till Lettland åker ni båt från Stockholm, Nynäshamn eller Kapellskär, och i Lettland bor ni billigast på vandrarhem, särskilt i Riga. Lettland är ganska billigt sett med svenska ögon. Särskilt mat och boende är betydligt billigare än i Sverige.

Men en klassresa till utlandet kommer alltid att kräva en hyfsad klasskassa, så vill ni ta klassen till Lettland är det läge att göra en budget för resan. Men för att kunna budgetera måste man ha inkomster och ett sätt att få råd med Lettlandsresan är att göra ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, som sedan 1992, strax efter Lettlands självständighet, hjälpt skolklasser och idrottsklubbar att förverkliga sina drömresor.

Ni tar upp beställningar på härliga delikatesser som salami, olivolja och dragerad lakrits där ni bor eller på nätet, av privatpersoner eller företag på hemorten. Till er hjälp har ni DelikatessKungens app och säljpaket. När ni känner er nöjda skickar DelikatessKungen ut de sålda varorna till er kontaktperson varpå ni levererar dem till kunderna samtidigt som de betalar för delikatesserna.

Försäljningen är provisionsbaserad, så ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till skolresan. Många av de tusentals grupper som tjänat pengar till sin skolresa tillsammans med DelikatessKungen har återkommit flera gånger för att tjäna mer pengar till nya resor.