Klassresa till Vaxholm

Det är lätt att gå över ån efter vatten och tro att man måste åka långt för att få till en minnesvärd skolresa, men hela Sverige är fullt av sommaridyller, kanske framförallt runt kusterna. Vaxholm t ex, belägen på Vaxön i Stockholms skärgård mellan Stockholm och Norrtälje. Trots att det bara bor några tusen i Vaxholm är det faktiskt en stad som fick sina stadsprivilegier i mitten av 1600-talet. Nu betyder ju det egentligen bara att man fick rätt att beskatta invånarna, men det är ändå ett slags erkännande att kungen hade platsen under bevakning. Först på plats var Gustav Vasa redan på 1500-talet, men även Karl XI och Karl XII finns med i Vaxholms historia.

Idag är Vaxholm en Stockholmskommun som lever upp lite extra på sommaren tack vare sina badstränder med både sand och klippor, de många och fina vandringslederna och strövområdena med inslag av fornlämningar och andra historiska vingslag, trevliga campingplatser och vandrarhem i olika prisklasser, samt massor av kaféer och restauranger.

Vad får ni inte missa om ni väljer Vaxholm som mål för er klassresa? På Vaxholms Fästnings Museum får ni veta mer om Vaxholms och Sveriges historia. Det kan ni kombinera med ett besök på Vaxholms Kastell där ni bl a kan tävla i Fångarna på fortet-varianten ”Fångarna på Kastellet”.

I och runt Vaxholm kan ni vandra, cykla, paddla kanot eller lära er att segla. Gillar ni vatten kan ni förresten åka båt till Vaxholm från Stockholm, med Waxholmsbolaget. Föredrar ni att hålla er på land går det lika smidigt att ta bussen.

Som vanligt kokar schemat för en skolresa ned till ekonomi. Är klasskassan fylld kan man göra nästan vad som helst. Med mindre pengar kan man göra mindre, men även en dagstur till Vaxholm, en glass i hamnen och ett dopp i sjön kan bli en fantastisk skolutflykt.

Vill ni förbättra rörelsefriheten kan ni tjäna pengar till klassresan ihop med DelikatessKungen. Sälj företagets populära delikatesser, som salami, cheddarost och chokladpraliner, till privatpersoner och företag där ni bor, vänner och bekanta eller till vem som helst i kampanjer i sociala medier. Ersättningen är provisionsbaserad, vilket betyder att ni helt själva väljer hur ni ska sälja och hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen. Säljer ni mer blir det mer pengar till klasskassan, men det finns inga krav på er och ni tar inga ekonomiska risker.