Med skolan till Djurgården

Många åker på skolresa till Stockholm, men om man vill kan man avgränsa sig mer än så utan att lida brist på aktiviteter, genom att åka till Djurgården, en ö, men också en stadsdel och en del av den kungliga nationalstadsparken. Här finns privata villor och trädgårdar som är klart sevärda, men ofta inramade av höga plank och stängsel.

I övrigt är Djurgården till stor del öppen för allmänheten. Här finns Djurgårdsbrunnskanalen med sin fina strandpromenad, stora parker och gräsmattor som gjorde för picknick och brännboll, och museer som Vasamuseet och Sjöhistoriska. Mest kända och populära resmålen för barn och unga är ändå nöjesparken Gröna Lund och friluftsmuseet Skansen.

Grönan med sina åkattraktioner kanske lockar allra mest. Här finns flera berg-och-dalbanor, men också Lustiga Huset, pariserhjul och flygattraktioner som Eclipse och Katapulten. En klassisk femkamp kan vara nog så spännande och så ska vi heller inte glömma mat i olika prisklasser, för att inte tala om underhållning. På Gröna Lunds stora scen har många världsartister uppträtt.

Skansen möts nutid och dåtid. Ni får en unik inblick i hur folk levde för hundratals år sedan, i stad och på landsbygd, hur husen såg ut och vilka hantverk man levde av. Fast den största upplevelsen kanske ändå djuren ger. I Skansens djurpark finns bruksdjur som kor och getter, vilda och exotiska djur, reptiler och ormar. Avsluta besöket med en frasig våffla med glass eller sylt på Våffelbruket.

Ett lite mer okänt, men inte desto mindre sevärt besöksmål är Rosendals Trädgård. Mitt på Djurgården ligger denna oas av odlingar där det också hålls kurser i ämnen som hortikultur och biodynamisk odling. Köp bröd och andra bakverk från gårdsbutiken eller fika i trädgårdskaféet.

Till Stockholm tar ni er med bil, buss, tåg eller flyg. Den sista biten tar ni Djurgårdsfärjan, men vill ni spara en slant kan ni gå till Djurgården från Centralstationen, längs Strandvägen. Det är en fin promenad längs med vattnet, men det kommer att gå åt pengar på denna skolresa oavsett.

Det löser ni enkelt genom att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj populära delikatesser som dragerade mandlar och kryddig salami, så kommer ni lite närmare Stockholm och Djurgården för varje förpackning ni säljer. Andra som testat detta sätt att tjäna pengar till klassresan har återkommit till DelikatessKungen för att spara ihop till fler resor. Börja med en och se om ni känner likadant.