Klassresa till Furuvik

Gröna Lund, Liseberg, Skansen, Skara Sommarland och Kolmården är givna besöksmål för en skolklass medan Furuvik varit lite mer av en doldis. Synd, för detta är en fantastisk djurpark med ett viktigt uppdrag. Fler djurarter än någonsin tidigare hotas av utrotning och djurparker som Furuvik kan med forskningens hjälp få dem att överleva samtidigt som man utbildar människor till att få mer förståelse för djur och natur.

Men Furuvik handlar inte bara om bevarande, utbildning och forskning. Här träffar ni allt från orangutanger och ringsvanslemurer till kor, får och getter. Det är också ett nöjesfält med femkamp och åkattraktioner som radiobilar och berg-och-dalbana, och inte minst en plats för äventyr. Furuvik har dels ett äventyrsbad med en äventyrspool och riktigt häftiga vattenrutschbanor, men här finns också Äventyrsön med en äventyrsbana och ett underjordiskt fort. Furuvik har som uttalat mål att parken ska vara så tillgänglig för funktionsvarierade som det överhuvudtaget är möjligt, vilket inte bara gäller fria ytor, toaletter och restauranger utan också åkattraktioner och bad.

För skolklasser och andra gruppresor finns olika paketresor där det ingår entré, åkband, matkuponger och vid behov övernattning i mysiga stugor med sex bäddar i varje och rejäla panoramafönster innanför en terrass vänd mot havet. Vill ni bo med ännu högre standard kan ni istället välja Furuvik Havshotell vägg i vägg med Furuvik Havskrog känd för sitt utbud av fisk och skaldjur.

Furuvik ligger utanför Gävle och ni åker enkelt dit med tåg eller buss var i Sverige ni än bor. Enda problemet är väl att resan kostar. Både transporten, inträdet, aktiviteterna, maten och boendet, även om ett färdigt skolresepaket pressar priset.

Om klasskassan inte är laddad kan klassen ta sig an utmaningen genom att tjäna pengar till skolresan. Det är inte helt lätt för skolelever att dra in pengar och det handlar inte bara om bristande arbetslivserfarenhet. Även åldern sätter käppar i hjulen eftersom det inte är alla arbeten som ens är tillåtna för minderåriga.

Men en lösning är ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen som i flera decennier jobbat ihop med skolklasser och andra unga grupper. Ni säljer företagets delikatesser och tjänar pengar till klassen för varje förpackning ni säljer. Ni jobbar nämligen på provision, vilket innebär att ni själva bestämmer hur mycket ni ska jobba och i slutändan hur mycket pengar ni ska tjäna till klassresan. Enkelt uttryckt säljer ni på hemmaplan och får därigenom råd att åka därifrån.