Möt Birka och de riktiga vikingarna

Vikingar är ständigt aktuella. Just nu inte minst tack vare tv-serien Vikings. Karl XII, Gustav II Adolf, Volvo och Ericsson i all ära, men det som verkligen gör omvärlden intresserad av Sverige och svenskar är vikingarna, vår befolkning under järnåldern och den tidiga medeltiden. Det är lätt att få uppfattningen att vikingar mest åkte runt i världen och plundrade, slogs och brände ner byar, men faktum är att det till stor del handlade om helt legitim handel.

Vill man lära sig mer om vikingar idag ska man nog inte i första hand använda Hollywood som källa. Bättre då att ta sig till Birka, handelsplatsen på Björkö i Mälaren som tillkom i mitten av 700-talet och var en viktig svensk stad i ett par hundra år. 1993 togs Birka upp på Unescos världsarvslista, men arkeologer har forskat och guidat på Björkö mycket längre än så.

Under ett besök i vikingastaden Birka kan ni få se hur husen såg ut på vikingatiden genom att titta på nybyggda vikingahus, få en insyn i hur arkeologi (läran om människans förhistoria) fungerar, äta på Restaurang Särimner, kolla in vikingamuseet och ta ett dopp i Mälaren, precis som vikingarna gjorde.

Till Björkö och Birka åker ni båt, med Strömma Kanalbolagets, Rederi Mälarstadens eller Museiföreningen Ångfartyget Ejderns båtar, exempelvis från Stockholm, Västerås, Sigtuna eller Södertälje. Bokar ni ett skolresepaket ingår både båtresa, guide och entré till museet.

Då återstår väl egentligen bara att samla ihop pengar till skolresan. Bor ni i Mellansverige behöver det inte bli så dyrt att åka till Birka, men det skadar aldrig att ha lite marginal i klasskassan. Ett sätt att skapa det är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Genom att sälja delikatesser på provision bestämmer ni er egen ersättning. Ju mer tid ni lägger på försäljningen, desto mer pengarna kommer ni att tjäna.

Först tar ni upp beställningar på populära delikatesser som salami, cheddarost och ekologisk olivolja. Det gör ni genom att knacka dörr i bostadsområdena i er hemkommun, uppsöka lokala företag eller genom kampanjer på internet.

När marknaden är bearbetad, eller när ni inte tycker att det är kul längre, skickar ni en beställning till DelikatessKungen. Därefter får er kontaktperson hem alla varor ni sålt och då återstår bara att leverera dem och ta betalt. När allt är klart behåller ni er andel och börjar planera skolresan på allvar.