Med klassen till Helsingfors

Finlands huvudstad Helsingfors (eller Helsinki, som är det finska namnet) är för många skolklasser det första valet för en skolresa utomlands. Det ligger nära Sverige, det är enkelt och ganska billigt att ta sig dit, och man kan kommer långt på det svenska språket. Det är visserligen bara knappt sex procent av Helsingforsborna som har svenska som modersmål, men nästan alla finländare har läst svenska i skolan, så finns bara viljan kan de garanterat visa er vägen till närmaste tunnelbanestation eller till riksdagshuset.

Vad bör ni absolut göra på en klassresa till Helsingfors? Med en guidad sightseeingtur med buss eller till fots är ni garanterade att inte missa någon viktig sevärdhet i Helsingfors, men eftersom det är lätt att ta sig runt i staden kan ni alltid göra några egna utflykter.

Det finns några spektakulära parker, exempelvis Kajsaniemi botaniska trädgård med växthus, men också utomhusträdgårdar med växter från hela världen.

Sveaborg, ett av Unescos världsarv, en fästning som började byggas år 1748 och som sedan ägts av såväl Sverige som Ryssland bör man också lägga några timmar på. Här finns otroligt mycket historia och vackra byggnader.

Bada bastu! Det går visserligen att göra även i Sverige, men i Finland är bastubad snudd på en religion. Testa exempelvis en traditionell finsk rökbastu och kasta er därefter i en av de tusen sjöar som Finland ståtar med. Mer finskt än så blir det inte.

I Helsingfors bor ni förslagsvis på vandrarhem. Det finns flera centralt belägna vandrarhem som erbjuder det ni behöver, alltså en säng, dusch, mat och wifi. För vad ska ni med femstjärniga hotell till när själva idén med resan är att uppleva staden, inte hotellrummet?

Till Helsingfors åker ni båt från Stockholm. Flera rederier åker varenda dag mellan huvudstäderna, och själva resan är en upplevelse i sig. För det här är inte bara båtar utan restauranger, shoppingcentra och nöjescentraler med levande musik och andra uppträdanden. Det är mycket mer än taxfreeshoppen som lockar människor att ta denna kryssning utan att ens kliva av i Finland.

Vill ni åka utomlands på skolresan finns knappast något billigare alternativ än Helsingfors, men behöver ni fylla på klasskassan finns DelikatessKungen här för er. Finansiera klassresan genom försäljning av salami, cheddarost och andra lättsålda delikatesser. För varje produkt ni säljer blir det mer pengar till skolresan. Kul är det också!