Avgifter i skolan

Avgifter i skolan

Den svenska skolan är avgiftsfri och ska så vara. Skolböcker och andra läromedel får inte kosta pengar för den enskilde eleven och dess föräldrar. Samma sak gäller för skollunchen. Grundskolan är obligatorisk och eftersom alla barn måste vara där kan man inte ta ut avgifter som exkluderar vissa elever från verksamheten.

Vid skolresor och utflykter får man enligt skollagen ta ut en avgift ”i enstaka fall under ett läsår”, för annars skulle inga skolklasser kunna åka alls eftersom allt kostar. Man kan inte lifta på skolresan, sova under bar himmel och tigga till sig mat. Eventuella avgifter måste dock vara frivilliga, så de elever vars familjer inte har råd att betala måste ändå få vara med. Men i praktiken är det såklart inte kul för en elev att ”åka snålskjuts” på sina kompisar för att följa med på skolresan, så hur frivilligt det är i praktiken kan diskuteras.

Att föräldrar har olika ekonomiska förutsättningar är inte heller något nytt. Att åka på en dyr resa med klassen kostar flera tusen. Även om man konstant väljer billiga alternativ rullar pengarna iväg om man ska betala för en flygresa utomlands, hotellboende och aktiviteter på stället. En ensamstående förälder med många barn och låg inkomst har naturligtvis inte samma ekonomiska marginaler som en familj med två arbetande, välbetalda föräldrar och bara ett barn.

Själva idén med en skolresa är ju att hela klassen ska göra något tillsammans, skapa gemensamma minnen och stärka sammanhållningen. Om en del kompisar inte kan vara med – inte för att de inte vill utan för att de inte har råd – blir effekten den motsatta.

Det är en av fördelarna med att gemensamt tjäna pengar till klassresan. Då blir resan ett samarbetsprojekt redan när insamlingen börjar, och när resan börjar känner alla att detta är något man åstadkommit tillsammans.

Den andra fördelen är att själva jobbet både är kul och lärorikt. Skolan går ju trots allt i första hand ut på att ge eleverna kunskaper för livet. Att jobba och tjäna pengar är en väsentlig del av vuxenlivet. Genom en DelikatessKungen-försäljning lär sig barnen att ta ansvar, samarbeta, hantera pengar och kundkontakter, och inte minst att hårt och målmedvetet arbete lönar sig.

Allt detta är nyttiga kunskaper som inte bara sträcker sig till nästa prov utan som behövs genom hela livet. På det sättet kan man säga att en delikatessförsäljning inte bara är starten på skolresan utan starten för hela vuxenlivet.