Olivolja, nytta och nöje

oliver

Alla våra delikatesser är goda, men nyttan kan ibland diskuteras. Möjligen är det nyttigt för själen att äta gott, men exempelvis chokladpraliner innehåller inga viktiga näringsämnen, fettsyror eller vitaminer. Det hade nog heller ingen väntat sig.

DelikatessKungens olivolja har en helt annan story. Olivolja är rik på enkelomättat fett, polyfenoler och antibakteriella ämnen, den skapar balans mellan omega-3 och omega-6, kan förbättra blodfetterna och höja nivån av det goda HDL-kolesterolet på bekostnad av det skadliga LDL-kolesterolet. Olivolja innehåller också antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler, minskar inflammationsrisken och skyddar hjärtat genom att vidga blodkärlen.

Olivolja är en viktig beståndsdel i medelhavskost, en diet som många föredrar framför mer extrema varianter som LCHF, 5:2 och Atkins. På kort sikt finns dieter som främjar viktnedgång effektivare än medelhavsdieten, men när man lägger om sin kost, helt eller delvis, är det viktigt att hitta en balans som fungerar över tid och då är ärligt talat stenålderskost inte jättekul.

Grunden i medelhavskost, som bl a förordats av professor Stephan Rössner, Sveriges ledande expert på övervikt, är mycket frukt och grönt, baljväxter, nötter, fisk- och skaldjur, ljust kött och fett just i form av olivolja. Det finns vetenskapligt stöd för att medelhavskost ökar livslängden, främjar hälsosamt åldrande och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, så här har vi ett livsmedel vi verkligen kan rekommendera, även om all mat naturligtvis ska intas med måtta.

Den olivolja som DelikatessKungen säljer är en ekologisk extra jungfruolivolja utvald av de bästa olivsorterna Biancolilla, Nocellara del Belice och Cerasuola från en gård i staden Sciacca på södra Sicilien. Att få till den perfekta blandningen som ger rätt färg, smak och syrahalt är en hel vetenskap. DelikatessKungens personal inser sin begränsning och har tagit hjälp av Fernando Di Luca,  ”olivoljans fader i Sverige”, med att få fram denna prisbelönta olja som kan höja vilken måltid som helst till en ny nivå.