Att styra sitt eget öde

Ungdomar

Att sälja delikatesser är inte bara ett roligt sätt att tjäna pengar till en skolresa eller ett träningsläger. Det är mycket viktigare än så. Det är för det mesta ungdomarnas första arbetslivserfarenhet, men det handlar också om att ta ansvar för sin situation. En skolklass eller idrottsklubb som behöver finansiering för sin resa skulle kanske kunna hitta ett kommunalt bidrag att söka eller tigga ihop pengarna från sina föräldrar, men genom samarbetet med DelikatessKungen tar de chansen att lösa utmaningen själva.

Det kan tyckas inte spela så stor roll. Det primära är väl att man kommer iväg på resan? Ja, men genom att i tidig ålder lära sig att problem är till för att lösas och att själv är bäste dräng kommer man längre. Det finns ingen anledning att förlita sig på sin omgivning om man kan göra det själv. Detta ger kunskaper som inte bara är applicerbara på det ekonomiska området. Det har man nytta av under hela arbetslivet, men också i alla andra sammanhang.

När man jobbar ihop pengarna till idrotts- eller klassresan blir man en ”doer”, en person som inte hoppas på tur, välgörenhet eller en inställsam omgivning. Man definierar problemet, i detta fall att det saknas pengar för resan. Sedan ser man över sina möjligheter och jobbar med det man har. Att ordna finansiering till resan på det sättet är värt mer än bara pengar. Eller som Karl-Bertil Jonsson säger på julafton: ”Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar.”

Så när båten lämnar kajen eller flyget lyfter från Arlanda med en grupp ungdomar som har tjänat ihop pengar till sin egen resa handlar det om mycket mer än en gruppresa till solen eller idrottsarenan. Det är en resa mot ett oberoende vuxenliv där ungdomarna själva styr sin framtid.