En historia om delikat salami

Delikatesskungen salami

Precis som inlagd sill, surströmming och surkål är salami en produkt som skapades genom sin konserveringsmetod i en tid när det inte stod ett kylskåp och en frys i varje hem. Salamin är mjölksyrefermenterad, alltså utsatt för en slags jäsning, något man gjorde för att köttet skulle hålla extra länge.

DelikatessKungens salami är sedan lufttorkad. Det är inte självklart. Man kan tillverka salami i färska och kokta varianter, men då skulle bäst-före-datumet vara mycket kortare och i princip skulle korven behöva konsumeras direkt när man börjat skära i den.

Ursprungligen är salami en italiensk uppfinning som funnits ända sedan romartiden, men även i andra länder har man producerat korv på det här sättet, som i Spanien och Ungern, men olika länder har olika traditioner ifråga om kryddning och tillagning. Inte bara kryddorna skiljer. Salami går att göra av olika köttsorter – fläsk , kyckling, häst, lamm, kalkon, eller vildsvin. Det är som sagt mjölksyrefermenteringen som gör att det blir salami, inte råvaran.

DelikatessKungens salami finns i fem olika varianter. Det är olika kryddblandningar på fyra av dem och i den femte, kalkonsalamin, är kryddorna dessutom placerade inuti salamin istället för att ligga som ett lager utanpå. Gemensamt för samtliga är att kvaliteten är hög, som alla våra delikatesser, men också hög kötthalt och låg andel fett. Och att de levereras i snygga presentförpackningar som gör dem till den perfekta gåvan. Att ta med en salami till middagsbjudningen istället för den traditionella blombuketten eller en flaska vin är en given succé.

Det vanligaste användningsområdet för salami är nog som smörgåspålägg, men den goda och kryddiga korven går att äta i alla möjliga konstellationer. På pizza, i matiga sallader, i såser, som plockmat eller som tilltugg till nästan vilken måltid som helst. Många gillar kombinationen salami och ost, där den kryddiga salamismaken bryts av på ett fint sätt av osten när de blandas i munnen.

Men det där gör man precis som man vill med. Det som gör salamin så bra är just dess mångsidighet. Alla hittar sin favorit och serverar den på ett sätt som passar.