Lönsamt grupparbete

Tjäna pengar till klassen

Ett samarbete med DelikatessKungen är så mycket mer än ett effektivt sätt att samla pengar till en skolresa eller ett idrottsläger. Det ger er kunskaper ni har nytta av hela livet. Konkreta lärdomar i skolämnen som matematik och svenska, men också en mer grundläggande färdighet – att samarbeta i en grupp.

Mycket i skolan går ut på att lära sig samarbeta genom grupparbete. Genom att arbeta ihop med andra lär man sig att lyssna på dem och se deras perspektiv på saker och ting. Man lär sig också att acceptera regler och normer, vilket inte alls är detsamma som att utplåna sin egen personlighet och vilja. Tvärtom! Att arbeta tillsammans i en grupp utvecklar empati och förmågan att visa hänsyn, egenskaper man har stor nytta av även utanför skolan.

För grupparbetena upphör inte med skolarbetet. I idrottsklubbar finns samma behov av att lära sig samarbeta. I sporter som basket, fotboll, handboll och innebandy är man direkt beroende av att grupparbetet fungerar för att man ska ha en chans att vinna matcher, men även individuella idrotter som friidrott och alpin skidåkning har ett stort inslag av grupparbete.

Även att bilda en egen familj handlar om teamwork, familjen är ju på ett sätt det ultimata grupparbetet. Men allra mest användning för dessa kunskaper får man när man börjar jobba. Yrkeslivet är för de allra flesta ett enda stort samarbete, i projekt och arbetsgrupper, med kollegor och chefer. Det är därför ”social kompetens” efterfrågas i så många platsannonser. En person som inte kan samarbeta har svårt att hitta en plats i näringslivet. Inte ens som ensamarbetande egenföretagare kommer man undan vikten av samarbete.

En grupp som väljer att tjäna pengar ihop med DelikatessKungen får kunskaper i grupparbete på köpet. Även om ni väljer att låta var och en sälja produkter var för sig i egna områden är det här något ni gör tillsammans, från idéstadiet och framåt, och ni samlar ju också pengar till ett gemensamt mål. På det sättet blir det ett samarbetsprojekt.

Dessutom kommer ni märka längs vägen att arbetet blir lättare om ni samarbetar. I en grupp har varje individ sina styrkor. Någon är bra på att planera, någon annan på att entusiasmera och skapa energi, en tredje får saker att hända. Förutom att arbetet blir roligare om ni gör det som en grupp tjänar ni pengar på det. Ju mer ni säljer desto mer pengar får ni per såld produkt, så om alla jobbar hårt och hjälper varandra kommer det att gynna slutresultatet. Det är ju själva grunden för ett lyckat grupparbete, att helheten blir större än summan av delarna.

Så om er skolklass, golfklubb eller dansförening behövde fler anledningar att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen än att ni vill tjäna pengar så fick det nu.