Skolresa till Karlskrona skärgård

När frågan om klassresemål kommer upp brukar eleverna vilja till Hawaii eller Västindien, men det är ytterst sällan en sådan resa är kompatibel med klasskassan. Så då får man försöka att hitta mer närbelägna resmål. Fast det kan ju bli en fin resa för det. Sverige har gott om vackra stränder, även om surfingen förmodligen är bättre på Hawaii.

En av dessa svenska pärlor är Karlskrona skärgård, som definitivt är värd ett besök. Det är den sydligaste av Sveriges skärgårdar och här finns öar med upp till femtonhundra invånare, med och utan landförbindelse.

Bara några kilometer från Karlskronas centrum ligger Dragsö, som har broförbindelse till fastlandet. På Dragsö Camping & Stugby, en fyrstjärnig, modern campingplats, kan ni bo i tält eller stugor, med eller utan dusch och toalett. Förutom boende erbjuder campingen aktiviteter som spökjakt, grillkvällar, musikunderhållning och utflykter.

När ni ledsnat på Dragsö kan ni åka vidare till Aspö. Det är en ö utan broförbindelse, men med en bilfärja som bara tar 25 minuter från Karlskrona och som dessutom är gratis. Denna ö är som gjord för att cykla och cyklarna hyr ni förslagsvis i Skärgårdskiosken på Aspö, hjälm ingår i priset. Bo gör ni i stugor eller vandrarhem. Eller, om ni är ute efter något alldeles extra, i Aspö Lotstorn skärgårdshotell. Ja, ni läste rätt, det är ett hotell inhyst i ett lotstorn och som marknadsför som ”det lilla hotellet med den stora utsikten”.

På ön Senoren, som till skillnad från Aspö går att nå både via bro och skärgårdsbåt finner ni en kombinerad gårdsbutik och cafeteria med god mat och musikuppträdanden. Här finns också en fiskecamp som hyr ut flottar, båtar och kajaker, samt arrangerar guidade fisketurer. Ön Senoren är dessutom utrustad med en alldeles egen vikingaby, Valshall. Kan det bli häftigare? Kanske, men inte mycket.

Totalt finns det nästan tvåtusen öar i denna skärgård. Valmöjligheterna är alltså snudd på oändliga. Så gör som besättningen på U137 och många andra, ta en tripp till Karlskrona skärgård!

Även om det inte är Hawaii kanske ni ändå behöver påfyllning i klasskassan. En möjlighet är att sälja Delikatesskungens lättsålda produkter till grannar, släkt, vänner och lokala företag. Ni säljer och levererar, vi tillhandahåller delikatesserna och så delar vi på vinsten. Det är en metod som har hjälpt många skolklasser att tjäna pengar, snabbt, enkelt och lönsamt. Så här går det till!