Quality Hotel Cup, fotboll i Vänersborg

Undrar om det finns någon ort i Sverige som inte har en egen fotbollscup för barn och ungdomar. I Vänersborg, vid Vänerns södra spets, 9 mil norr om Göteborg, arrangerar Quality Hotel Cup varje år av Vänersborgs FK i samarbete med Quality Hotel Vänersborg. Cupen är öppen för pojkar och flickor mellan 12 och 17 år och spelas i september och oktober, en helg per åldersgrupp.

Turneringen spelas på två elljusbelysta konstgräsplaner, bägge har läktare med tak för tillresta fans och familjer. Cupen är med andra ord geografiskt koncentrerad, inte så transportmässigt komplicerad. Varje lag är garanterat fem matcher. Alla matcher har speltiden 2×25 minuter, de yngsta i 9-mannalag och de äldsta i 11-manna. Först ett gruppspel, sedan slutspel. I slutspelet blir det straffläggningen om resultatet är oavgjort vid full tid. Det råder förresten fritt antal spelare och byten. Quality Hotel Cup kör med tredomarsystem, vilket är lite ovanligt på ungdomsnivå, men här vill man inte spara på resurserna.

Apropå resurser, en klar fördel med att spela en cup med en hotellkedja som huvudsponsor är att ni slipper liggunderlag på de vanliga stenhårda skolgolven. Allt boende sker på hotell, i rum med 2-6 bäddar. Supportrar och anhöriga placeras i mån av plats på samma hotell som spelarna. I avgiften ingår förutom minst fem fotbollsmatcher två övernattningar samt sex måltider. De anhörigas gästkort ger lika många måltider och hotellnätter, i dubbelrum om man inte vill betala extra för enkelrum. Barn under sju år som delar säng med föräldrar bor och äter gratis. Och om någon spelare eller supporter tycker att sex hotellmåltider inte räcker till för att hålla blodsockret på en bra nivå hela helgen finns en kiosk med hamburgare, korv, toast, läsk, godis och annat energirikt. Hela kostcirkeln alltså.

Till Vänersborg åker ni flyg, tåg, buss eller bil. Eller kanalbåt över Trollhätte Kanal om ni vill spexa till det. När ni ändå är i Vänersborg kan ni passa på att besöka äventyrsbadet Vattenpalatset. Eller ta en sväng till ekoparken Halle- och Hunneberg där det bl a bjuds på bäversafari.

Nu till tråkigheterna (eller utmaningarna). Alla klubbresor, cuper och träningsläger kostar, det gäller även Quality Hotel Cup om ni så bor i centrala Vänersborg. Men finns det mål finns det medel (och fotboll utan mål vore ju rätt meningslöst). Genom att sälja Delikatesskungens produkter kan ni tjäna pengar till lagkassan. Det har andra lag, klubbar och föreningar upptäckt och så här säger några av dem.