O-Event, orientering i Borås

Orientering är en sport med gamla svenska anor. Första tävlingarna arrangerades i Sverige och Norge redan i slutet av 1800-talet. Svenska Orienteringsförbundet bildades 1938 medan Internationella orienteringsförbundet inte satte igång förrän 1961.

O-EVENT är ett samarrangemang mellan Borås GIF, Hestra IF och IK Ymer. Det är en nationell tävling som startade 2007. Egentligen är det tre tävlingar under tre dagar i november, både för nybörjare, barn, ungdomar och vuxna. De yngsta klasserna är D10 och H10. Eller ja, på söndagen har man ett evenemang kallat knatteknat för de allra yngsta.

I år går tävlingen 6-8 november. Under denna helg görs minst 5 000 starter. Alla tre etapperna är sprint, ingen etapp har en tävlingssträcka som överstiger tre kilometer (givetvis lite beroende på hur bra man är med karta och kompass, själv skulle jag springa i cirklar tills skallgångskedjan hittade mig). Fredagens event heter Sprint by Night, vilket innebär just det. Första start går klockan 20 på kvällen, så glöm inte pannlampan för detta stads- och parklopp med måttlig kupering. På både lördag och söndag börjar tävlingarna vid tiotiden på förmiddagen. Lördagens tävling heter Up n’ Downhill Sprint. Det är en backig historia i öppen blandskog. På söndagen avslutas arrangemanget med ZOOrientering, vars namn är inspirerat av tävlingsplatsen Borås Djurpark. Mestadels är det parkterräng, men lite skog blir det också.

De tre första i varje klass, både per etapp och totalt för hela helgen, får priser. Övriga deltagare får fira sina insatser på annat sätt. Förslagsvis med en dusch i de omklädningsrum som finns vid varje tävlingsarena, och därefter gå loss på serveringen där det finns grillade hamburgare, fika, smörgåsar och godis.

Boende och måltider, från middag på fredagen till lunch på söndagen, ordnas på närliggande skolor och arenor för de som så önskar. Så samla ihop era ungdomssektioner och gör plats i kalendern i höst för ett besök i Borås – ”stan som aldrig sover”:

Allt som återstår, förutom ett drygt halvårs hårdträning i skogen, är att skapa de ekonomiska förutsättningarna för ert deltagande. Behöver er klubb samla pengar till klubbkassan kan jag tipsa om ett lönsamt samarbete. Genom att låta era ungdomar sälja Delikatesskungens lättsålda och högkvalitativa produkter till släkt, grannar, vänner, lokala företag och alla andra med smak för livets goda kan ni tjäna pengar för resa och startavgifter. I den här länken får ni veta hur man gör. Träna – det får ni göra själva.