Eskilscupen i fotboll

I Helsingborg, under en sommarhelg, spelas denna fotbollscup som startades redan 1968 och som årligen lockar c:a 700 lag med pojkar och flickor mellan 10 och 16 år, alltså i år de som är födda 1999-2005. Del äldsta spelar i 11-mannalag, de yngsta i 7-manna, och däremellan 9-manna. I 7-mannaklasserna spelas matcherna i 2×15 minuter, medan 9- och 11-manna spelar i 2×20 minuter. I slutspelet får matcherna inte sluta oavgjort, så är det ingen som leder vid full tid blir det straffsparkar tills avgörande sker.

Cupen inleds med en färgsprakande invigningsmarsch genom citykärnan, där det också bjuds på musikunderhållning och ett högtidligt öppnande. Sedan blir det utöver fotboll av skiftande kvalitet ett förstklassigt cupdisco på lördagskvällen. Ledarna bjuds istället på en ledarträff i nära anslutning till discot, så att de kan hålla lite koll på ungdomarna utan att bli påträngande.

Turneringen spelas på ett 80-tal fotbollsplaner, mestadels på naturgräs, men det finns också elva konstgräsplaner. När helgen är över kommer några av de deltagande lagen ha spelat på den allsvenska arenan Olympia, men det verkligt unika med Eskilscupen är att de har inte mindre än fyra slutspel i varje klass. Systemet med A-, B-, C- och D-slutspel ger hela 128 lag chansen att spela final. Först delas lagen in i grupper om fyra lag. Alla lag spelar två matcher på fredagen och två på lördagen. Gruppettor möter grupptvåor om vilket lag som ska gå till A- respektive B-slutspel och på samma sätt gör treorna och fyrorna upp om C- respektive D-representation.

I startavgiften ingår åtta mål mat, från frukost på fredag till lunch på söndag. Bo gör ni i skolor nära idrottsplatserna och om ni så önskar kan ni åka med Eskilscupen egna ringledsbussar mellan sovförläggning och match. Arrangörerna är också behjälpliga om ni skulle behöva transport från flyg, tåg eller båt när ni kommer till Helsingborg.

I år spelas Eskilscupen 31 juli-2 augusti, så det är bara att börja träna. Eller ja, kanske inte bara. Det kostar ju lite pengar att vara med också, plus att ni antagligen har en kostnad för att ta er till och från Helsingborg. Men ingen fara på taket, här ska ni få ett tips som löser allt! Ända sedan 1992 har klubbar, föreningar och skolklasser tagit hjälp av Delikatesskungen för att samla pengar till sina resor. Eller rättare sagt, vi hjälper varandra. Genom att låta lagets spelare sälja Delikatesskungens produkter tjänar ni pengar till lagkassan. Så här går det till!