Big Mac FotbollsCup i Västerås

En helg i mitten av mars, fredag-söndag, spelas varje år en inomhusturnering i fotboll i ABB Arena Syd i ett arrangemang av Västerås IK Fotboll. Turneringen är öppen för pojkar och flickor på 10-14 år. Men vänta inte för länge med lagets anmälan eftersom deltagarantalet är begränsat. I varje åldersgrupp tar man in 8-16 lag som man sedan delar in i grupper om 4-6 lag. Alla är garanterade fyra matcher.

På fredag och lördag spelar man gruppspelsmatcher, på söndagen slutspel som delats in i A- och B-slutspel. På plan har man en målvakt och sex utespelare och vid sidlinjen valfritt antal avbytare. Byte sker enligt bandyregler. Speltiden är 1×16 minuter, rullande tid. Om slutspelsmatcher är oavgjorda vid full tid avgörs de med straffsparkar (fem straffar per lag). Matcherna spelas med så kallad futsalboll (eller inomhusboll på ren svenska) och eftersom underlaget är filtmatta måste spelarna ha inomhusskor.

För att skilja lagen åt i tabellen börjar man med att jämföra antalet poäng, därefter, målskillnad, gjorda mål och inbördes möte. Är det fortfarande lika får man ta till lottning, men så jämnt brukar det sällan bli. Alla klassvinnare får ett lagpris, både i A- och B-slutspelet. De två bästa lagen i varje klass erhåller också plaketter och samtliga deltagare får varsitt diplom.

Sover gör man i Rudbeckianska skolan, c:a 1,5 km gångväg från ABB Arena. På Rudbeckianska serveras också måltiderna, frukost, lunch och middag (förutom en middag som brukar förläggas till huvudsponsorn McDonald’s). Även föräldrar och medföljande supportrar kan äta på skolan genom att först köpa måltidskuponger från sekretariatet, och bo till rabatterat pris på First Hotel Plaza eller Best Western Hotel Esplanade.

När ni ändå är i Västerås kan ni passa på att ta del av det lokala nöjeslivet. Alla deltagare får rabatt på inträdet till Kokpunkten, ”Sveriges första actionbad”, och halva priset på Prison Island (det som tidigare hette Arosfortet), där lagsamarbetet sätts på prov under ytterst lättsamma former.

Men hur ni har tänkt spendera tiden vid sidan av fotbollsplanen är antagligen också en ekonomisk fråga, och där kanske vi kan vara behjälpliga med ett ekonomiskt gynnsamt tips i form av lagförsäljning. Om spelarna säljer Delikatesskungens produkter till vänner och bekanta (och alla andra med god smak) kan ni tjäna pengar till lagkassan, ett i flera avseenden berikande sätt att samla pengar. Så här säger några av de klubbar och skolklasser som redan testat Delikatesskungens koncept.