Skolutflykt till Junibacken

Junibacken, med mottot ”där barn leker sig kloka”, började som en idé från regissören och dramatikern Staffan Götestam (som fortfarande vid 62 års ålder är mest känd som Jonatan i Bröderna Lejonhjärta). Han ville skapa ett kulturhus för både barn och vuxna med Astrid Lindgrens sagor som utgångspunkt. Astrid nappade på förslaget, men krävde att även andra barnboksförfattare och illustratörer skulle visas upp på detta museum. Så blev det, och 1996 hölls en pampig invigning med Astrid själv på plats. Det var förresten hon som kläckte namnet Junibacken.

Med sevärdheter som Sagotåget, Sagotorget och Villa Villekulla har barn tillsammans med sina föräldrar, mor- och farföräldrar och inte minst tillsammans med sina lärare och klasskompisar vallfärdat dit i snart nitton år nu, till Djurgården i Stockholm där Junibacken ligger granne med Vasamuseet och Nordiska Museet. Hit åker man buss, spårvagn eller varför inte båt. Eller promenerar från Karlaplans tunnelbanestation, över Djurgårdsbron.

Förutom de spännande miljöerna sker sångstunder, sagoläsning, teaterföreställningar, pysselaftnar, signeringar och barnkalas på Junibacken. Och precis som Astrid Lindgren ville uppmärksammar Junibacken andra författare, både levande och döda. I somras kunde man exempelvis träffa Pettson & Findus skapare Sven Nordqvist, fira ”muminmamman” Tove Janssons hundraårsdag och se Lennart Hellsing ta emot Junipriset, Junibackens nyinstiftade pris till någon som gjort gott för barnkulturen i Sverige.

Skolgrupper får komma in på Junibacken till rabatterat pris. Grupper om minst tio personer får tio kronor rabatt per person. I priset ingår inträde, en tur med Sagotåget, lek i utställningarna (ja, på detta museum får man leka i utställningarna), teater och annat.

När det börjar kurra i magen är ni välkomna in på Junibackens restaurang med allt från pannkakor och köttbullar till hembakta bakverk, saft och frukt. Vill ni istället ta med egen matsäck till Junibacken går det också bra.

Ett besök på Junibacken innebär definitivt tillräckligt med aktiviteter för att räcka en hel dag, men vill ni ändå koppla ihop besöket med andra evenemang ligger det som sagt granne med både Vasamuseet och Nordiska Museet, och ett stenkast bort finns både Gröna Lund och Skansen.

Återstår bara finansieringen. Behöver ni ett tillskott till klasskassan kan eleverna (kanske med lite hjälp av sina föräldrar) sälja Delikatesskungens produkter till grannar och släktingar och tjäna pengar till denna utflykt. På detta sätt har många skolklasser samlat ihop pengar till skojiga skolresor och galna upptåg. Så här funkar det!