Skolresa längs Kungsleden

Kungsleden är ett välkänt begrepp, men få har sett den med egna ögon. Synd, för denna pärla i den lappländska fjällvärlden borde fler få upp ögonen för. Det är en av världens bästa skid- och vandringsleder, en drygt 40 mil lång led mellan Abisko och Hemavan, som hållits igång av Svenska Turistföreningen (STF) i över hundra år. Eftersom den lämpar sig både för skidåkning och vandring fungerar den både på sommaren och vintern. Vintern är lång och kall här, sommaren är unik på sitt sätt med sin midnattssol.

Men är Kungsleden ett lämpligt resmål för en skolklass? Ja, man behöver ju inte gå hela leden utan kan välja en lagom lång och ansträngande sträcka för den egna gruppens tid och fysik. För att kunna ta sig smidigt till och från äventyret kan det vara lämpligt att starta och/eller avsluta sin vandring eller skidtur i Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan. Kanske är den sista biten, mellan Ammarnäs och Hemavan, den allra mest lättvandrade eller lättskidade.

Om ni inte vill behöver ni faktiskt inte röra er alls på denna klassresa. Slå läger vid en turiststation och upplev naturen som den är där. Förutom de unika miljöerna är djurlivet här uppe enastående. Många åker hit för fisket, andra för det fantastiska fågellivet eller för resten av djuren, t ex för att se renar utanför djurparkerna. Här finns alltså både fågel, fisk och mittemellan.

Förutom sina turist- och fjällstationer har Svenska Turistföreningen sjutton fjällstugor längs Kungsleden. Där erbjuds ett enkelt boende med självhushåll. Ni kan också tälta utanför om ni vill bo för er själva och ändå ha tillgång till utedass och kök. I många fjällstugor säljs det enklare proviant, som konserver, ris, pasta, bröd, godis och läsk. Tanken är att ni ska kunna göra en fjälltur mellan fjällstugor och på så sätt slippa kånka på alltför tung packning. Det är kanske inte det mest handikappvänliga resmålet, men även ganska små barn kan ju faktiskt vandra en del bara de har gott om tid på sig. Och gott om tid ska man ta sig i fjällen. Lugnet är ännu ett skäl att åka hit istället för att välja en stressad storstad.

Billigt är det också, men behöver ni ändå samla ihop pengar till klasskassan är ett av de enklaste och roligaste sätten att sälja Delikatesskungens produkter. Detta har hjälpt många skolklasser före er att fylla på sina klasskassor. Så här gör man!