”Laga ni äta vi!”

Alla minns väl den gamla skolramsan som används för att memorera Hallands floder, Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. Själv har jag aldrig gjort någon koppling mellan Halland och mat annat än genom denna ramsa, i alla fall inte innan de halländska matproducenterna gick ihop i ett nätverk som skapat en hemsida just för att uppmärksamma den halländska maten.

Flera av dessa matproducenter är dessutom perfekta utflyktsmål för en skolklass med vetgiriga barn. Här är några exempel:

Viskadalens Gårdsglass

På gården Månsbörsgård i Veddige blandar man gårdens egen mjölk och grädde med ägg från en intilliggande gård och skapar på så vis en krämig glass som man smaksätter med frukt och bär från lokala odlare och sedan säljer i uteserveringen. Den som smakar denna glass rynkar förmodligen på näsan åt GB:s maskintillverkade kemiglass de nästkommande tio åren. Förutom att äta glass passar ni förslagsvis på att hälsa på gårdens kor och kalvar. Ibland arrangeras transporter med häst & vagn och andra aktiviteter på gården.

Äppelgården Café

I Slöinge, strax söder om Falkenberg, hittar ni en tiotusen kvadratmeter stor trädgård med 250 äppelträd med 25 olika sorters äpplen. Detta är basen för ett av Sveriges mysigaste musterier. I caféet bjuder man förutom på äppelmust även på smörgåsar, våfflor, hemlagad äppelkaka med vaniljsås och mycket annat. När ni är mätta och belåtna kan ni kolla in en utställning med produkter från lokala konsthantverkare.

Mostorps Gård

Bara ett stenkast från Slöinge, närmare bestämt i Getinge, hittar ni Mostorps Gård, som erbjuder kött i alla dess former. Egenproducerade charkdelikatesser och styckade detaljer av nöt, lamm och fläsk. Dessutom säljs egenproducerad ost, ägg och sylt. Sommartid arrangerar man bisonsafari med visning av gårdens verksamhet.

Lustgårdens Biodling

Honung blir sista stoppet i kostcirkeln för den här gången. På Lustgården i Oskarström, två mil nordost om Halmstad, har man provsmakning och försäljning av honung, samt bigårdsvisningar där ni får följa förvandlingsprocessen från blomma till honungsburk. Hur spännande som helst faktiskt, även om de allra minsta medarbetarna i honungsfabriken ibland blir lite surriga.

Avslutningsvis ett tips på hur ni själva kan sälja mat och därigenom tjäna pengar till klassen. Att sälja Delikatesskungens produkter (inte halländska, men goda) ger ett bra bidrag till denna och andra klassresor. Om detta kan många nöjda skolklasser vittna, som på detta sätt samlat ihop pengar till sina klasskassor. Så här går det till!