Ta klassen till Fårup Sommerland

När man tänker på danska turistattraktioner för barn är det nog Legoland som kommer upp i huvudet först, men Fårup Sommerland är ett attraktivt alternativ och ett väldigt populärt skolresemål, för danskar, men också för norrmän och svenskar. Både 2012 och 2013 blev Fårup korad till Nordens bästa sommarland. Det öppnade faktiskt redan 1975, som Skandinaviens första sommarland och till skillnad från våra svenska motsvarigheter Gröna Lund och Liseberg ligger inte Fårup Sommerland mitt i en storstad utan mer mitt i skogen på norra Jylland, 35 km norr om Ålborg.

Fårup Sommerland är en av Danmarks största turistattraktioner med massor av roliga och actionladdade aktiviteter. Här finns ett tivoli och Danmarks största och blötaste aquapark med bl a en vattencyklon och en artificiell regnskog. Mest känt är man nog ändå för alla bergochdalbanor, den ena läskigare än den andra. Senast i raden är Orkanen, den enda bergochdalbanan i Norden där man färdas både över och under vattnet, och detta i en hastighet av som mest 75 km i timmen:

Men innan ni hunnit beta av alla åkattraktioner kommer ni garanterat att bli väldiga hungriga. Det finns många olika restauranger på Fårup Sommerland, ett ”steakhouse”, en hamburgerbar, en kinesisk restaurang, en pannkaksrestaurang, flera grillkiosker och caféer. Men det går också bra att ta med sin egen mat och t o m grilla den på plats.

Fårup Sommerland ligger som sagt inte så centralt, men har ni egen buss (eller några bilar/minibussar) tar ni er enkelt dit genom att åka Stena Lines färja från Göteborg till Fredrikshamn. Därifrån är det 55 km ner till Fårup.

Vill ni inte åka hem direkt efter besöket i nöjesparken (det kan nog behövas minst två dagar innan ni ledsnat på den) finns det gott om campingplatser, stugor, bed & breakfast och hotell i nära anslutning till Fårup Sommerland. Detta är ju ett populärt turistmål och danskarna är inte dummare än att de vill behålla besökarna där så länge som möjligt.

Oavsett om ni väljer att stanna flera dagar eller inte kommer det att gå åt pengar. Vill ni slippa vända på slantarna finns det ett enkelt och smidigt sätt att spara ihop dem, nämligen att sälja Delikatesskungens produkter till vänner, grannar, släktingar och föräldrarnas chefer och kollegor. Det är ett både roligt och lönsamt sätt att tjäna pengar till klassresan! Mer om hur det går till kan ni läsa här!